Radovi na LNG terminalu u Baltičkom moru

Autor: B. O. Objavljeno: 20.03.2023. 🕜 10:36 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) 'Celestine River' (izvornik: K Line, 2023.)

• LNG tankeri, LNG
    Izvor: K Line

Istraživačke aktivnosti uoči gradnje dva terminala za ukapljeni prirodni plin istočno od otoka Rügen

Preliminarni radovi na dva terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) istočno od njemačkog otoka Rügen u Baltičkom moru su krenuli, objavila je u nedjelju energetska kompanija RWE, unatoč lokalnom političkom protivljenju.

Glasnogovornik tog energetskog diva sa sjedištem u Essenu odgovarajući na pitanje njemačke novinske agencije dpa opisao je te aktivnosti kao "samo istraživačke". Dopuštenje je izdao Ured za plovne putove i brodarstvo Baltičkog mora, rekao je.

Radovi se izvode u sklopu ugovora koji je pokrenula Savezna vlada kako bi se okončala prethodna velika ovisnost zemlje o ruskom prirodnom plinu koji se isporučuje izravno plinovodom duž dna Baltičkog mora.
 

Mrijest haringe

Dva broda trenutačno izvode istraživačke radove, istaknuo je. "Uobičajeno je da se s odobalnim projektima provodi pažljiva inspekcija morskog dna i podzemlja", izjavio je. To uključuje pronalazak streljiva iz Drugog svjetskog rata, kazao je.

Udruga Njemačka pomoć za okoliš (DUH) kritizirala je radove koji izazivaju zabrinutost u popularnim odmaralištima Rügena zbog gradnje terminala samo nekoliko kilometara od plaža.

Vlada sjeveroistočne pokrajine Mecklenburg-Zapadno Pomorje u kojoj se nalazi taj LNG terminal također se usprotivila projektu. Prema riječima pokrajinskog ministra poljoprivrede i okoliša Tilla Backhausa, postupak izdavanja dozvola je još u tijeku.

Građevinski radovi trenutno nisu dopušteni jer je u tijeku sezona mrijesta haringe, javlja agencija dpa.

Predsjednica pokrajinske vlade Manuela Schwesig više je puta izrazila protivljenje terminalima u blizini Rügena i pozvala Saveznu vladu da pronađe alternativu.

TAGOVI