PPD razmatra širenje biznisa s LNG-jem

Autor: N. D. Objavljeno: 21.03.2023. 🕜 10:14 Lokacija: Zagreb
  • Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a i član Nadzornog odbora ENNA Grupe (izvornik: Neja Markičević / Cropix, 2022.) 

• Pavao Vujnovac, PPD, Energia Naturalis, ENNA Grupa
    Izvor: Neja Markičević/Cropix

P. Vujnovac razmatra gradnju small-scale LNG-a na obali

Predsjednik Uprave ENNA grupe Pavao Vujnovac u intervjuu za Novi list govorio je o potencijalima primjene LNG-a u Hrvatskoj. Rekao je da je PPD do 2035. zakupio 1,35 mlrd. m3 kapaciteta LNG terminala na Krku jer je diversifikacija dobave apsolutna nužnost u poslovanju u volatilnim okolnostima. Ta je tvrtka imala zaključen desetgodišnji ugovor o dobavi milijardu kubika plina godišnje s Gazpromom, no taj ugovor više se ne konzumira. 

 „Od 1. studenoga 2022. prestali smo preuzimati plin od Gazproma, budući da kao tvrtka koja je u dobroj mjeri i odgovorna za sigurnost opskrbe plinom u RH slijedimo političke smjernice naše Vlade. U takvim okolnostima LNG na Krku nam je postao iznimno važna ulazna točka“, rekao je Vujnovac. Na pitanje o eventualnom razvoju „mini LNG terminala“, Vujnovac je odgovorio da je tvrtka o tome razgovarala sa strateškim partnerom. 


PPD razmatra gradnju manjeg LNG trminala?!


Mi smo sa svojim inozemnim strateškim partnerom o tome razgovarali te i dalje razgovaramo o mogućnosti izgradnje takvog terminala. To bi dovelo do daljnje diverzifikacije LNG industrije u RH. U zadnjih godinu dana smo svjedoci toga kako je diverzifikacija veoma bitna i da je potrebno ulagati u projekte koji mogu pridonijeti sigurnosti opskrbe, ne samo Republike Hrvatske, već i regije. Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru.“, rekao je Vujnovac.

Naime, ranije se govorilo da će se u toj luci graditi bunkering stanica za pretovar LNG-a u kruzere. Od bunkeringa na riječkoj Mlaki u Petrolejskoj luci se odustalo i lokacija se vodi kao zaštićeno područje industrijske baštine, a najavljena gradnja u Gaženici nikako da krene u realizaciju. 

Vujnovac je također rekao da tvrtka kćer ENNA Fruit, veliki uvoznik, otkupljivač, trgovac i distributer voća i povrća razmatra korištenje pothlađenog plina kao goriva u kamionskom prijevozu. Onog trena kad se otvori mogućnost transporta LNG-a željeznicom ENNA grupa bit će spremna iskoristiti i tu nišu, rečeno je u intervjuu Novom listu. 

TAGOVI