Europska LNG infrastruktura mogla bi postati napuštena imovina

Autor: N. D. Objavljeno: 23.03.2023. 🕜 15:25 Lokacija: Zagreb
  • Plutajuća jedinica za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (LNG), tzv. FSRU tvrtke Hoegh LNG (izvornik: Hoegh LNG, 2023.)

• FSRU, LNG, LNG terminali, Hoegh LNG
    Izvor: Hoegh LNG

IEEFA je objavila ekonomsku analizu isplativosti ogromnih europskih ulaganja u LNG terminale

Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Italiju, Grčku, Nizozemsku i Francusku, najavilo je nove LNG projekte ili proširenje na postojeće kao odgovor na prestanak opskrbe ruskim plinom. Kapaciteti za prihvat LNG-a bi se kroz nekoliko godina mogli udvostručiti.

Borba za pokrivanje budućih energetskih potreba, međutim, dovodi europske zemlje u opasnost od rasipanja „kolosalnih suma novca“, upozorio je Institut za energetsku ekonomiju i financijsku analizu. IEEFA, američki think tank, rekao je u upravo objavljenoj studiji da bi europski apetit za novim LNG projektima mogao znatno premašiti potražnju u nadolazećim godinama.

Kapacitet LNG terminala na kontinentu trebao bi premašiti 400 milijardi kubičnih metara (bcm) do 2030., rekla je IEEFA, navodeći trenutne planove izgradnje infrastrukture. To je porast u odnosu na 270 bcm na kraju prošle godine. Osim zemalja Europske unije IEEFA je u svoju analizu uključila Veliku Britaniju, Norvešku i Tursku.


Veliki rast potražnje za ukapljenim plinom


Nasuprot tome, predviđa se da će se potražnja za LNG-om u Europi kretati između 150 bcm, prema IEEFA-i, i 190 bcm, prema S&P Global Commodity Insights.

IEEFA je rekla da bi neusklađenost između buduće europske potražnje za LNG-om i uvoznih postrojenja mogla rezultirati s 200 do 250 bcm neiskorištenog kapaciteta do 2030. godine — što je ekvivalent otprilike polovici ukupne potražnje za plinom u EU-u 2021., koja je iznosila 413 bcm. Najveći rizik od tzv. nasukane imovine zabilježen je u Španjolskoj (50 bcm), Turskoj (44 bcm) i Velikoj Britaniji (40 bcm), dok je IEEFA rekla da očekuje stopu iskorištenosti europskih LNG terminala od 36% do kraja desetljeća. 

Takav postotak iskorištenosti LNG terminala je, uzgred, nalik onome od prije rusko-ukrajinskog rata, kada je EU većinu potreba zadovoljavala plinom iz plinovoda, dominantno ruskim plinom. 

"Ovo je najskuplja i nepotrebna polica osiguranja na svijetu. Europa mora pažljivo uravnotežiti svoje plinske i LNG sustave i izbjeći preokrenuti ljestvicu s pouzdanosti na redundantnost. Jačanje europske LNG infrastrukture neće nužno povećati pouzdanost - postoji opipljiv rizik da bi imovina mogla ostati nasukana ", rekla je Ana Maria Jaller-Makarewicz, energetska analitičarka za IEEFA Europe i autorica analize.

Glavnina ugovora za kupovinu LNG-a u EU-u sklopljena je od 2026. i to na rok od 15 do 20 godina, zato se postavlja pitanje hoće li Stari kontinent napraviti dovoljno na energetskoj učinkovitosti i na odmaku od fosilnih goriva. I kako će sve to - platiti. 

 

 

TAGOVI