Dioničari razmatraju konzerviranje Sjevernog toka 1

Autor: N. D. Objavljeno: 15.03.2023. 🕜 15:51 Lokacija: Essen (Njemačka)
  • Radovi na zavarivanju sekcija plinovoda Sjeverni tok na plovilu 'Castoro Dieci' prije polaganja u Baltičkom moru (izvornik: Nord Stream AG, 2010.)

• plinovodi, zavarivanje, Sjeverni tok
    Izvor: Nord Stream

Sabotirani plinovod treba konzervirati čim prije i zaštititi od korozije

Dioničari Sjevernog toka 1 raspravljaju o tome kako zapečatiti i isprazniti oštećeni plinovod kako bi zaustavili koroziju iz morske vode, rekao je glavni financijski direktor E.ON-a, jednog od vlasnika.

Glavni financijski direktor E.ON-a, jednog od dionika, rekao je novinarima na tiskovnoj konferenciji o rezultatima grupe da nije jasno hoće li plinovod biti popravljen, ali da će sve buduće odluke vjerojatno biti donesene uz podršku svih dioničara.

"Nastavljamo koristiti svoja prava kao manjinski dioničar u operativnoj kompaniji Nord Stream 1. I još uvijek ne vidimo smisla jednostavno prepustiti polje Gazpromu u ovom trenutku", rekao je Marc Spieker iz E.ON-a. Nord Stream je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, s ostalim dionicima uključujući Wintershall-a, BASF-a, Engie i Gasunie.


Otpis vrijednosti


E.ON je u srijedu priopćio da je otpisao vrijednost svog udjela od 15,5% u Sjevernom toku 1, čija su dva dijela oštećena zbog sumnjive sabotažu u rujnu. Udio je isprva bio vrijedan 1,2 milijarde eura, ali je njegova vrijednost u nekoliko koraka srezana na nulu.

"Trenutačno se operativna tvrtka koncentrira na pitanje kako se dva uništena cjevovoda mogu najprije zabrtviti i isušiti tako da niti više ne korodiraju", rekao je Spieker.

Dva izvora upoznata s tim rekli su Reutersu ovog mjeseca da, iako nema plana za popravak puknutog cjevovoda, on će barem biti konzerviran za moguće ponovno aktiviranje u budućnosti.

"Hoće li se pokušati popraviti u nekom trenutku u budućnosti... potpuno je spekulativno s današnje točke gledišta", rekao je Spieker. "Ovisi o mnogim čimbenicima - političkim, društvenim, ekonomskim. Samo će vrijeme pokazati.", javlja Reuters

U međuvremenu su u medije izašle razne verzije sabotaže - najznačajniji je izvještaj dobitnika Pulitzerove nagrade Seymoura Hersha koji je detaljno opisao da su sabotažu još prije rata u Ukrajini isplanirale i u rujnu 2022. izvele američke snage uz pomoć Norvežana, postavljanjem daljinski detoniranog eksploziva uz pomoć ronica. SAD je demantirao njegovo pisanje, nakon čega se pojavila teorija o Ukrajincima na jahti. Rusija je najavila da će objaviti svoju korespodenciju sa zemljama koje su istraživale čin, ali nisu došle do nikakvog zaključka, te traži raspravu o tome na UN-u. 

TAGOVI