Strateški značaj krčkog LNG terminala za energetsku neovisnost Hrvatske i EU-a

Autor: B. O. Objavljeno: 02.05.2023. 🕜 09:30 Lokacija: Delfi (Grčka)
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

Povećanjem kapaciteta LNG terminala i izgradnjom plinovodne infrastrukture dodatno će se diverzificirati opskrba plinom na hrvatskom tržištu, kaže Davor Filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je koncem proteklog tjedna u Delfiju u Grčkoj na 8. godišnjem sastanku Delfi Economic Foruma koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Helenske Republike Katerine Sakellaropoulou.

On je, uz Georgea Kremlisa, savjetnika grčkog premijera za energetiku, klimu, okoliš i kružno gospodarstvo i Dimitra Lilkova iz Martens Centra, sudjelovao na panelu 'Ruski hibridni rat: Kako ojačati energetsku sigurnost EU-a?'. 

"Ruska agresija na Ukrajinu produbila je energetsku krizu koja izravno utječe na troškove grijanja, hlađenja, rasvjete i neizravno podiže cijene drugih dobara i usluga u globalnim opskrbnim lancima. U tom kontekstu, hrvatska vlada nastavila je s donošenjem mjera za zaštitu građana i gospodarstva od utjecaja krize. Mjere uključuju fiksne cijene pojedinih prehrambenih proizvoda, kao i električne energije i plina te povoljnije cijene naftnih derivata", izjavio je, dodavši da, kada se govori o nadolazećoj zimi i sigurnosti opskrbe, LNG terminal na otoku Krku ima strateški značaj za energetsku neovisnost ne samo Hrvatske već i Europske unije te da daje novu dimenziju na energetskoj karti Europe.

 

 Dodatna opskrba

"LNG terminal važan je izvor plina ne samo za Hrvatsku nego i šire. Terminal je u potpunosti popunjen do 2027. godine, čime je osigurana stabilnost transporta plina. Već smo povećali kapacitet LNG terminala s početnih 2,6 na sadašnjih 2,9 milijardi prostornih metara plina, a dodatni kapaciteti već su zakupljeni. No, s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu i krhku geopolitičku situaciju, Vlada je odlučila dodatno proširiti kapacitete LNG terminala na 6,1 milijardu prostornih metara. Povećanjem kapaciteta LNG terminala i izgradnjom plinovodne infrastrukture dodatno će se diverzificirati opskrba plinom na hrvatskom tržištu. Također, stvorit će se osnovni preduvjeti za dodatnu opskrbu Europske unije i susjednih zemalja, što će značajno utjecati na sigurnost opskrbe prirodnim plinom. Hrvatska smatra nužnim u okviru vanjske politike EU-a maksimalno pridonositi energetskoj sigurnosti Europe i zaštiti energetskih interesa Unije", zaključio je.

Delphi Economic Forum neprofitna je organizacija posvećena isporuci i promicanju inovativnih ideja za održiv i konkurentan rast za Europu i širu regiju istočnog Mediterana.

Uključuje političke, gospodarske, poslovne, akademske i druge lidere u nastojanju da utječu na nacionalne i regionalne agende i promiču politike održivog i društveno odgovornog rasta za Europu, šire istočno Sredozemlje i Grčku, objavljeno je na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR)

TAGOVI