Norveška će nacionalizirati sve svoje plinovode

Autor: N. D. Objavljeno: 03.05.2023. 🕜 13:05 Lokacija: Oslo (Norveška)
  • Norveška (FOTO: Mikita Karasiou/Unsplash; 2023.)

• Norveška, zastave
    Izvor: Mikita Karasiou/Unsplash

Norveška želi potpunu kontrolu nad kritičnom energetskom infrastrukturom

Norveška će nacionalizirati sve svoje plinovode u sljedećih pet godina, priopćilo je prošli petak tamošnje ministarstvo nafte i energetike. Plan nacionalizacije omogućio bi Norveškoj veću kontrolu nad svojom kritičnom infrastrukturom. Na putu trenutne nacionalizacije stoje postojeće koncesije, koje ne bi trebale isteći do 2028. Nakon toga, Norveška će moći krenuti naprijed sa svojim planom.

Norveška plinovodna mreža trenutačno je u vlasništvu Gassleda kroz desetljećima dugo partnerstvo s offshore proizvođačima nafte i plina u tom području. Norveška već ima 46,7% udjela u Gassledu kroz svoje državne tvrtke Petoro i Equinoro.

Jedan od suvlasnika Gassleda rekao je Reutersu u petak da je iznenađen potezom Norveške da nacionalizira mrežu plinovoda.

 
Država uskače kad je važno

 

Norveško ministarstvo nafte i plina priopćilo je u petak da obavještava nositelje licenci da zemlja želi "iskoristiti pravo na repatrijaciju na kraju razdoblja licence", dodajući da "želi potpuno državno vlasništvo nad središnjim dijelovima norveškog plinskog transportnog sustava.

Norveška je prošle godine postala najveći dobavljač prirodnog plina u Njemačkoj, pretekavši Rusiju, pri čemu je njemački uvoz plina pao za 12,3%. Norveška je Njemačkoj osigurala 33 % cjelokupnog plina koji je uvezla 2022.. EU i Velika Britanija čak 25% plina trenutno dobiva iz Norveške.

Norveška je početkom godine otkrila planove za proizvodnju prirodnog plina do 2028., a naftaši su obećali 30,3 milijarde USD za razvoj novih polja i produljenje vijeka trajanja proizvodnih polja.

Proizvodnja plina u Norveškoj bila je 9 milijardi standardnih kubičnih metara veća 2022. nego 2021.. Predviđa se da će proizvodnja plina ostati na razini od oko 2022. u sljedećih četiri do pet godina. Norveška također posjeduje najveću banku u zemlji, telekom operatera Telenor i naftnog diva Equinor, javlja Reuters.

 

TAGOVI