ENI razvija plutajući LNG projekt za europsko tržište

Autor: N. D. Objavljeno: 27.04.2023. 🕜 13:17 Lokacija: Rim (Italija)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) na terminalu po noći (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• LNG tankeri, tanker, LNG
    Izvor: Shutterstock

Kongo će postati novi izvoznik LNG-a na globalnoj karti

 

ENI, talijanska naftna i plinska kompanija najavila je pokretanje LNG projekta u Republici Kongo s predsjednikom države i izvršnim direktorom tvrtke na ceremoniji polaganja kamena temeljca na mjestu prvog postrojenja za ukapljivanje prirodnog plina u zemlji.

Kada bude operativan, Congo LNG će iskorištavati velike količine plina koje se nalaze u bloku Marine XII koristeći dva plutajuća LNG postrojenja. Plin koji dolazi iz nalazišta poslužit će za potrebe domaće proizvodnje energije i pretvoriti Republiku Kongo u izvoznika prirodnog plina.

Projekt ima dvije faze usredotočene na plutajuće LNG terminale.

U prvoj fazi, plan je da brod Tango FLNG Eni kupljen od Exmara u kolovozu 2022. prolazi kroz konverziju. Nakon što bude operativan, FLNG će imati kapacitet za proizvodnju 0,6 milijuna tona godišnje. Eni je rekao da bi proizvodnja trebala započeti 2023., a tvrtka je osigurala plutajuću jedinicu za skladištenje od Exmara na 10-godišnji charter, koja će se temeljiti na konvertiranoj metanijeri.

Dvije faze projekta

 

Izgrađen 2017., Tango FLNG nalik teglenici ima skladišni kapacitet od 16.100 m3 i kapacitet ukapljivanja do 0,6 mil. t. godišnje. Vrijednost transakcije kretat će se između 572 i 694 mil. USD, ovisno o učinku Tango FLNG-a tijekom prvih šest mjeseci rada.

U prvoj fazi, Eni cilja na priobalni razvoj pozicioniranjem Tango FLNG, postrojenja za predtretman plina, instaliranjem dodatne platforme i bušenjem 12 bušotina.

Druga faza razvoja projekta na moru postavit će drugi FLNG, instalirati osam dodatnih platformi i izbušiti 29 bušotina. Ova faza će uključivati drugo postrojenje za FLNG, novoizgrađeno, koje će osigurati dodatnih 2,4 mil. t. godišnje u proizvodnji plina, čime će ukupni proizvodni kapacitet za projekt biti 3 mol. T. godišnje. Eni je dodijelio ugovor o izgradnji jedinice brodogradilištu Wison (Nantong) Heavy Industry.

Novoizgrađeni plutajući FLNG brod od 2,4 mta bit će dostupan 2025., prema Eniju, piše Rivieramm.

U Europu LNG već izvoze Alžir, Kamerun, Egipat, Ekvatorijalna Gvineja i Nigerija, no prema Shellovom LNG Outlooku bit će potrebno više LNG-a za globalno tržište do sredine ovog desetljeća. 

 

 

 

TAGOVI