Sarajevo ne pristaje na rast cijena zbog remonta Turskog toka

Autor: B. O. Objavljeno: 02.06.2023. 🕜 14:32 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Pogled na Sarajevo s 'Valterove lokacije' (izvornik: MDart10 / Shutterstock, 2013.)

• Sarajevo, Kanton Sarajevo, Sarajevska županija, Bosna i Hercegovina
    Izvor: MDart10 / Shutterstock

BiH će se od 5. do 12. lipnja opskrbljivati prirodnim plinom iz podzemnog skladišta Banatski dvor u Srbiji

Sarajevska plinska tvrtka Sarajevogas izvijestila je Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Sarajevske županije (Kantona Sarajevo) da će plinovod Turski tok kojim se Bosna i Hercegovina opskrbljuje prirodnim plinom biti zatvoren od 5. do 12. lipnja zbog remonta. Iz Ministarstva su priopćili kako će, prema planu, Turski tok biti zatvoren još jednom do konca godine, također zbog redovnog održavanja.

Stoga će se BiH od 5. do 12. lipnja opskrbljivati prirodnim plinom iz podzemnog skladišta Banatski dvor u Srbiji. Opskrba tim energentom tako neće doći u pitanje.

Istovremeno, tijekom opskrbe iz podzemnog skladišta Banatski dvor, opskrbljivač prirodnim plinom, tvrtka Energoinvest, zatražila je potpisivanje Dodatka Ugovora o opskrbi prirodnim plinom Sarajevske županije u kojim se zahtijeva da se za to razdoblje utvrdi nova cijena prirodnog plina za Kanton Sarajevo, tj. redovna cijena za drugo tromjesečje uz poskupljenje od devet posto. 

 

Promjena izvora 

"Ovim putem resorno županijsko ministarstvo obavještava sve sudionike u postupku nabave plina kako neće podržati bilo kakvo prebacivanje razlike u cijeni na temelju ove nabave plina na krajnje potrošače zato što opskrbljivač ima toliku razliku u cijeni - između nabavne i prodajne da može bez problema podmiriti obveze prema Gazpromu, ako na taj zahtjev pristanu", objavljeno je na stranicama Ministarstva komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Sarajevske županije

"Molimo sve sudionike u plinskoj djelatnosti da dobro pročitaju član 2. Dopune Uredbe. Točno je da je u pitanju remont, ali jednako tako je točno da je dobavljač plina u ovom slučaju isti, a to je Gazprom te da se ne nabavljaju interventne količine, već ta kompanija samo mijenja izvor iz kojeg dobavlja prirodni plin, a to je Banatski dvor za Turski tok. Na kraju, Sarajevogas, a s ciljem redovne opskrbe potrošača prirodnim plinom u Sarajevskoj županiji ima mogućnost potpisati predloženi Dodatak ako smatra da su ispunjeni uvjeti iz Dopune Uredbe o regulaciji i organizaciji plinskog gospodarstva, ali to ni na koji način ne bi trebali osjetiti krajnji korisnici jer, ponavljamo, prelazak na Turski tok je imao svoja ograničenja i sada ih vidimo", ističu iz Ministarstva komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Sarajevske županije, naglašavajući kako plina u Sarajevu mora biti.

TAGOVI