EU: ponude za 13,4 milijardi kubičnih metara plina u prvom zajedničkom natječaju

Autor: B. O. Objavljeno: 16.05.2023. 🕜 14:00 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Plamen na plinskom plameniku na štednjaku (izvornik: Shutterstock, 2013.)

 • plin, plamenik, plamen
    Izvor: Shutterstock

Daljnji natječaji objavljivat će se svaka dva mjeseca do kraja godine

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič danas je u obraćanju medijima objavio uspješne rezultate prvog međunarodnog natječaja za zajedničku kupnju plina u Europskoj uniji.

Naime, zahvaljujući zajedničkom gospodarskom djelovanju EU je uspio privući ponude ukupno 25 opskrbljivača plinom u vrijednosti većoj od 13,4 milijardi kubičnih metara plina, čime je premašeno 11,6 milijardi kubičnih metara zajedničke potražnje koju su tvrtke iz EU-a podnijela u okviru nedavno uspostavljenog mehanizma AggregateEU.

Pružatelji usluga Prisma već su povezali međunarodne dobavljače s europskim klijentima na platformi AggregateEU, s ukupno 10,9 milijardi kubičnih metara, od čega 8,7 milijardi kubičnih metara za isporuku plinovodima, dok 2,2 milijarde kubičnih metara otpada na ukapljeni prirodni plin (LNG).

Tvrtke iz EU-a moći će pregovarati o uvjetima ugovora o opskrbi izravno s dobavljačima, bez sudjelovanja EK-a.

 

Skladištenje plina

"To je izniman uspjeh instrumenta koji nije postojao prije pet mjeseci. Komisija je odigrala ulogu agregatora, a sada je na stranama da sklope sporazume. Ovo je odličan rezultat za sve uključene", izjavio je Šefčovič.  

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj javlja kako će se time poduprijeti nastojanja članica EU-a da ispune obveze skladištenja plina za sljedeću zimu, uz istodobno jačanje zajedničke energetske sigurnosti po konkurentnim cijenama.

Daljnji natječaji objavljivat će se svaka dva mjeseca do kraja godine. Očekuje se da će sljedeći krug natječaja biti pokrenut u drugoj polovini lipnja.

Objedinjavanje potražnje i zajednička kupnja vodeće su inicijative u okviru Energetske platforme EU-a koja je osnovana kako bi se diversificirala opskrba plinom u EU-u nakon napada Rusije na Ukrajinu, a Europa je odlučila okončati ovisnost o uvozu ruskih fosilnih goriva.

TAGOVI