EK: prvi međunarodni natječaj za zajedničku kupnju plina

Autor: B. O. Objavljeno: 12.05.2023. 🕜 15:06 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Slika zgrade Europske komisije u Bruxellesu (foto: Matija Eppert, listopad 2017.)

• Europska komisija, Europska unija
    Izvor: Matija Eppert

Povećanje energetske sigurnosti i hvatanje u koštac s visokim cijenama plina

Europska komisija je u okviru Energetske platforme EU-a pokrenula prvi međunarodni natječaj koji europskim tvrtkama omogućava da svoje potrebe za nabavom plina prijave koristeći mehanizam AggregateEU kako bi se pripremila zajednička nabava tog energenta u Europskoj uniji uoči sljedeće zime. 

Maroš Šefčovič, potpredsjednik EK-a, sredinom ovog tjedna je izjavio kako je riječ o povijesnoj prekretnici jer se po prvi put koristiti zajednička gospodarska težina EU-a kako bi se povećala energetska sigurnost i Europa uhvatila u koštac s visokim cijenama plina.

"Reakcija tržišta je pozitivna i ohrabrujuća. Dosad se oko 107 tvrtki prijavilo za sudjelovanje u zajedničkoj kupnji plina na nedavno stvorenom mehanizmu AggregateEU. K tomu, više tvrtki je još uvijek u tome postupku. Na prvi raspisani natječaj 77 europskih kompanija dostavilo je zahtjeve za ukupnu količinu od oko 11,6 milijardi prostornih metara plina. Potražnja za ukapljenim prirodnim plinom iznosi približno 2,7 milijardi prostornih metara, dok se za isporuku plinovodima traži gotovo 8,9 milijardi prostornih metara plina“, istaknuo je u svojem govoru sredinom tjedna", istaknuo je.

 

Novi komercijalni odnosi

On je pritom pozvao sve pouzdane međunarodne dobavljače da sudjeluju i podnesu svoje ponude kako bi opskrbljivali europske kupce, javlja EK.

"Prvi krug natječaja otvoren je do 15. svibnja, a obuhvaća isporuke plina od lipnja 2023. do svibnja 2024. godine", kazao je.  

AggregateEU je, nastavio je, novo tržište za trgovinu plinom u Europi, zahvaljujući kojem se jača njezina energetska sigurnost. Jasno je kako je riječ o dobitnoj kombinaciji za europske kupce te za međunarodne dobavljače, naglasio je. 

"S jedne strane, AggregateEU će pomoći europskoj industriji, uključujući energetski intenzivne tvrtke, da stvore nove komercijalne odnose s alternativnim dobavljačima plina – u kontekstu nastojanja EU-a da postupno ukine ruski plin. Istovremeno, on otvara priliku međunarodnim dobavljačima plina da prošire bazu svojih kupaca", pojasnio je.

Podsjećamo, AggregateEU je mehanizam EU-a koji omogućava agregiranje potražnje za plinom i zajedničku nabavu. Uspostavljen je kao glavna komponenta Energetske platforme Europske unije u njezinom nastojanju da izbjegne opskrbu ruskim plinom tako da ga zamijeni pouzdanijim alternativama. 

TAGOVI