Nema pravde za Sjeverni tok 2

Autor: N. D. Objavljeno: 15.05.2023. 🕜 09:14 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Polaganje cijevi plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru pomoću plovila 'Castoro Dieci' (izvornik: Nord Stream AG, 2010.)

• plinovodi, Sjeverni tok
    Izvor: Nord Stream

Rusija: Europa je zaboravila svoje obaveze prema UN-ovom konvencijama o sigurnosti na moru i terorizmu

Šanse da se počinitelji terorističkog napada na Sjeverni tok pronađu i privedu pravdi su zanemarive, konstatirao je zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti Dmitriju Medvedevu, te dodao da će Rusija unatoč tome nastaviti raditi na njihovom pozivanju na odgovornost.

"Naravno, nastavit ćemo koristiti sve raspoložive pravne alate kako bismo odgovorne pozvali na odgovornost, ali su šanse da to učinimo u međunarodnim pravosudnim institucijama zanemarive", rekao je Medvedev prošli tjedan na Međunarodnom pravnom forumu. U isto vrijeme, Medvedev je okrivio Europu zbog nedostatka napretka u istrazi.

"Europske zemlje su, smišljeno, zaboravile na svoje obveze prema Konvenciji UN-a o pravu mora i Konvenciji o suzbijanju terorističkih bombaških napada", optužio je Medvedev.

 
Uniper je govorio o popravku

 

U ožujku je Rusija rekla da očekuje da će „konzervirati“ plinovode Sjevernog toka koji su oštećeni u sabotaži prošle jeseni, jer nema planova za njihovu upotrebu ili popravak u skorije vrijeme zbog loših odnosa sa Zapadom. Njemački Uniper je rekao da bi plinovod mogao biti popravljen za godinu dana, iako nije jasno je li Njemačka uopće zainteresirana za kupnju ruskog plina u ovom trenutku.

Plinovodi Sjeverni tok sabotirani su krajem rujna u još nerazjašnjenim okolnostima. Rusija je pozvala na međunarodnu istragu o sabotaži Sjevernog toka nakon što je iznimno cijenjeni američki istraživački novinar S. Hearsh u veljači napisao da su Sjedinjene Države u tajnoj operaciji postavile eksploziv na dno Baltičkog mora te su planski raznijele plinovode, piše Oilprice. Taj tekst je izazvao veliku diplomatsku buru pa je nakon toga bilo je nekoliko medijskih tekstova koji optužuju na drugu stranu – da su teroristički napad napravili Ukrajinci pa čak i sami Rusi. Svi prozvani demantirali su umješanost.

TAGOVI