Crna Gora surađuje s američkim kompanijama u gradnji LNG terminala

Autor: B. O. Objavljeno: 15.05.2023. 🕜 13:24 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi po noći (izvornik: Shutterstock, 2015.) 

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

Crnogorski terminal za ukapljeni prirodni plin, prema najavama, bit će izgrađen u Luci Bar

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predstavnik tvrtke Enerflex Energy Systems Phil Pyle i predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Wethington Energy Innovattion Olin L. Wethington koncem prošlog tjedna u Podgorici potpisali su Memorandum o razumijevanju. 

Memorandum, izvijestila je Vlada Crne Gore, predstavlja usmjerenost potpisnika da krenu s razgovorima i aktivnostima u cilju ostvarenja dva energetska infrastrukturna projekta - gradnju terminala za prihvat, skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina u Luci Bar te njegov transport i gradnju (greenfield) termoelektrane na plin koja će se opskrbljivati plinom koji stiže iz tog LNG terminala

Potpisnici memoranduma složili su se kako je riječ o projektu koji pruža energetsku sigurnost i stvara dobre izglede za energetski i gospodarski razvoj Crne Gore.

Abrazović je istaknuo kako je zadovoljan dolaskom velikih američkih energetskih kompanija u Crnu Goru te zbog njezinog jasnog geopolitičkog pozicioniranja i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

TAGOVI