Tko je kupovao jeftin plin iz plinskog transportnog sustava

Autor: N. D. Objavljeno: 06.07.2023. 🕜 13:00 Lokacija: Zagreb
  • Plinski plamen (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• plin, plamenik, plamen
    Izvor: Shutterstock

Nekoliko većih trgovaca dominiralo je na HROTE-ovoj trgovinskoj platformi, a PPD traži istragu DORH-a

Značajan dio viškova plina u lipnju kupio je PPD, a plin su kupili i E.ON Plin i MET Croatia, objavio je N1, koji je saznao i prosječnu cijenu koja je znatno niža od tržišne. PPD je demantirao konkretne brojke iz tog napisa, kazavši da će podatke za lipanj imati tek sredinom srpnja, te da su kupci plina na trgovinskim platformama bez razloga dovedeni u kontekst nezakonitosti i malverzacija. . Riječ je o aferi o prodaji viška domaćeg plina koji je HEP kupio od INA-e po 46 eura/MWh, a do sada je na njegovoj prodaji navodno izgubio barem 10 mil. eura. Afera već tri dana potresa javnost, a premijer Plenković i njegovi ministri odbijaju jasno odgovarati na pitanja te poručuju da će danas na Vladi donijeti odluku kojom se sprječava ovakva za HEP štetna praksa.  

Nakon što je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot otvorio temu velikih količina plina koje je HEP kupio od INA-e a zatim ih je prodavao za sitan novac, spekuliralo se u javnosti da je taj jeftini plin prodavao jednom od najjačih distributera plina u Hrvatskoj, Prvom plinarskom društvu (PPD). Trgovanje plinom se odvija preko trgovinske platforme HROTE-a kojoj pristup imaju svi voditelji bilančnih skupina.

 
Najveći kupac PPD?

 

Svih ovih dana nije se moglo dobiti precizne podatke od HEP-a, Vlade i Plinacro-a o tome tko je kupovao preko tržišne platforme. Iz PPD-a su prvo odgovorili da su oni kupili samo manji dio, a onda je uslijedio i nešto konkretniji odgovor. „PPD u srpnju nije kupovao viškove plina od HROTE-a (do sada je istrgovano oko 17.000 MWh). U razdoblju od travnja do lipnja 2023. PPD je kupio 11% od ukupno ponuđenih količina plina na svim raspisanim tenderima. Ostale količine kupili su drugi voditelji bilančnih skupina.“, odgovorili su iz PPD-a na upit Novog lista u srijedu, 5. srpnja.

N1 piše da je PPD u lipnju od ukupno 343 tisuće MWh plina kupio 63% količina, a prosječna cijena po kojoj je PPD nabavio plin iz HEP-ovih zaliha bila je oko 11 eura, dok se cijene na burzama kreću iznad 36 eur/MWh. Na vijest je reagirao PPD kazavši da podaci nisu točni te odbacuje zlonamjerne i tendenciozne medijske objave u kojima se želi nanijeti reputacijska i poslovnu štetu PPD-u.

"To se posebice odnosi na posljednju objavu po kojoj je PPD kupio 63% HEP-ovih viškova plina koji su prodavani na HROTE-ovim aukcijama u lipnju. PPD-u taj podatak nije poznat, jer će za mjesec lipanj HROTE imati podatke tek 15. srpnja 2023. godine. Podaci kojima mi raspolažemo glase: u lipnju 2023. aktivirano je ukupno 54 958 MWh negativne energije uravnoteženja koja je prodana voditeljima bilančnih skupina na dnevnim aukcijama. Na tim istim aukcijama PPD je u lipnju kupio ukupno 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja.", stoji u reakciji PPD-a koji kaže da što je i zašto dovelo do pojave viškova plina ne može komentirati. Pozivaju nadležne institucije i Državno odvjetništvo da ispitaju, utvrde i javno objave rezultate istrage oko reguliranje i provedbe svih mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom, uključujući i ulogu i aktivnosti PPD-a u tom procesu. 

 
Trgovanje viškovima

 

N1 je saznao i druge najveće dobitnike jeftinog plina u lipnju: na drugom mjestu je tvrtka E.ON Plin koja je kupila nešto manje od 10% zaliha, također za male iznose – prosječno na mjesečnoj razini oko 10 eura/MWh. Osam posto u ukupnom udjelu u tom jeftinom plinu kupila je mađarska tvrtka MET Croatia, no oni su uhvatili nešto skuplje zalihe – još uvijek ispod tržišne cijene, ali više nego prva dva dobitnika: njihova je prosječna cijena oko 14 eura/MWh.

Cijena plina na tržištu u lipnju se kretala od 26 do 41 euro/MWh, a tvrtke su profitirale pri kupnji viškova domaćeg plina iz HEP-a. Krivnja za to je na Ministarstvu gospodarstva koje usprkos upozorenjima nije donijelo novu odluku o cijeni i raspodjeli prirodnog plina, nakon što je stara prestala važiti 31. ožujka, a dionici u lancu su na to višekratno upozoravali. Jutarnji list je u utorak pozvavši se na izvor iz Vlade napisao da je HEP obavijestio MINGOR da će imati tržišne viškove koje će koristiti za svoje potrebe ili ih prodati, ali ne i da će plin ostati u transportnom sustavu pa će kao višak biti preprodan po bitno nižoj cijeni. HEP je rekao da nema utjecaj na prodaju, cijenu i izbor kupaca na trgovinskoj platformi. Vladin glasnogovornik Marko Milić rekao je da ova situacija nije ničija krivnja i da će situaciju riješiti da ne bude "nikakve štete". 

 

TAGOVI