Geoplin je lani potonuo u minus

Autor: N. D. Objavljeno: 07.07.2023. 🕜 09:08 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Plinski plamen, zapaljen na simboličkom puštanju u pogon nove faze plinofikacije Dalmacije (izvornik: EVN Croatia plin 2014.)
    Izvor: EVN

Geoplin je ostao bez ugovorenog ruskog plina zbog čega je gotovo završio u dokapitalizaciji

Lani je grupa Geoplin gotovo udvostručila svoje operativne prihode, kao rezultat viših cijena prirodnog plina na burzama. Istodobno, grupa je godinu završila s neto gubitkom od 28,4 milijuna eura. 

Grupa Geoplin lani je prodala 17,4 TWh prirodnog plina, što je gotovo upola manje nego godinu prije. Kao razlog tvrtka uglavnom navodi kontrakciju trgovačkih aktivnosti zbog visokih cijena i pada likvidnosti na tržištima prirodnog plina. 

Poslovni prihodi iznosili su 1,4 milijarde eura, što je 92,3% više u odnosu na 2021., navodi se u sažetku konsolidiranog godišnjeg izvješća koje je objavljeno na stranicama Geoplina.

Prihodi od prodaje na domaćem i inozemnom tržištu porasli su za 79,6% u odnosu na 2021. na nešto više od 1,3 milijarde eura. Gubitak iz poslovanja iznosio je 33,8 milijuna eura, a neto gubitak 28,4 milijuna eura. Godinu prije Geoplin je završio s operativnom dobiti od 15,1 milijun eura i neto dobiti od 18,6 milijuna eura.

 
Život bez ruskog plina

 

Geoplin trpi štetu zbog toga što im ruski Gazprom u 2022. nije isporučio zakupljene količine prirodnog plina procjenjuje na 140,3 milijuna eura. Nakon ruskog napada na Ukrajinu i potonjeg uvođenja sankcija, isporuke ruskog prirodnog plina Europi postupno su se smanjivale, što je Geoplin počeo osjećati sredinom lipnja, a 1. prosinca potpuno je obustavio isporuke prirodnog plina iz Rusije. Prvog siječnja ove godine tada je uspostavio opskrbu iz Alžira.

Zbog zaoštrenih uvjeta na tržištu dioničari, među kojima je najveći Petrol sa 74,34% udjela, dok država ima 25,01% udjela, prošle su jeseni razmatrali dokapitalizaciju najvećeg slovenskog trgovca plinom. No nakon što je u listopadu od Petrola dobio kredit za likvidnost, Geoplin je ocijenio da dokapitalizacija nije potrebna.

TAGOVI