OMV će nastaviti uvoziti plin od Gazproma

Autor: N. D. Objavljeno: 10.07.2023. 🕜 08:57 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Zgrada sjedišta OMV-a u Beču (foto: BL, jesen 2012.)

• OMV, Beč
    Izvor: B.L.

OMV će nastaviti kupovati ugovoreni ruski plin dok god će to biti moguće

Glavni izvršni direktor austrijske energetske kompanije OMV, Alfred Stern, rekao je za Financial Times da njegova tvrtka ne planira raskinuti svoj dugoročni ugovor o opskrbi s ruskim Gazpromom potpisan 2018. godine do 2040. godine.

Sve dok Gazprom bude opskrbljivao . . . nastavit ćemo preuzimati te količine od Gazproma”, rekao je Stern. OMV opskrbljuje oko 30% austrijskog tržišta plinom, a njegov najveći dioničar je austrijska vlada. Primjerice, u prosincu 2022. ruski plin činio je 71% ukupnog uvoza, a prosječna ovisnost o ruskom plinu je 80%. 

Tvrtka je također jedan od pet zapadnih financijskih podupiratelja Sjevernog toka 2 vrijednog 11 milijardi eura, koji je zaustavljen nekoliko dana prije nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu te je raznesen u zrak od strane nepoznatog počinitelja u terorističkom napadu, koji nije razjašnjen do danas. 

U lipnju 2022. EU je uvela zabranu uvoza ruske nafte, ali plin nije podvrgnut takvim sankcijama. EU je raspravljala o sankcijama na uvoz plina, ali do sada nije postignut konsenzus. Njemačka i Češka svele su uvoz ruskog plina na nulu.

TAGOVI