EU ide u novu rundu zajedničke kupnje plina

Autor: N. D. Objavljeno: 10.07.2023. 🕜 11:22 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Vježba pripravnosti na terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju (izvornik: izvor LNG Hrvatska, 2021.)

• LNG terminal, LNG Hrvatska, LNG
    Izvor: LNG Hrvatska

Sve veća važnost europske platforme za agregiranu kupnju plina

Europska komisija krajem prošlog tjedna pozvala je potencijalne dobavljače da dostave ponude za kupnju nešto manje od 16 milijardi prostornih metara plina, od čega je gotovo polovica ukapljeni prirodni plin.

Rok za dostavu ponuda istječe danas, a 49 europskih kompanija izrazilo je zahtjev za kupnju 15,92 milijarde prostornih metara plina. Riječ je o nabavi plina za razdoblje od kolovoza ove godine do ožujka 2025. Ukupna potražnja europskih kompanija u ovom drugom natječaju premašuje 11,6 milijardi kubičnih metara u odnosu na prvi natječaj, što dokazuje sve veću važnost energetske platforme EU za Uniju. Do kraja ove godine, prema najavama Komisije, bit će još tri natječaja za zajedničku nabavu plina, objavila je komisija.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič je pozvao globalne dobavljače prirodnog plina da iskoriste priliku proširiti krug kupaca u EU i Energetskoj zajednici. Zajednička kupnja plina u EU dio je plana REPowerEU za diversifikaciju opskrbe energijom i uklanjanje ovisnosti o ruskim energentima te jačanje sigurnosti opskrbe plinom prije sljedeće zime.

To je omogućeno mehanizmom AggregateEU ​​koji omogućuje tvrtkama da agregiraju potražnju za plinom i usklade je s konkurentnim ponudama opskrbe na globalnom tržištu. Do sada se mehanizmu pridružilo više od 150 tvrtki iz zemalja članica Europske unije i članica Energetske zajednice.

TAGOVI