Mir, mir, mir, nitko nije kriv... za bagatelnu prodaju viškova plina

Autor: N. D. Objavljeno: 14.07.2023. 🕜 13:50 Lokacija: Zagreb
  • Plinski ventil (izvornik: Plinacro, 2012.)

• plinski sustavi, ventili
    Izvor: Plinacro

Kako se svjedočilo na Saborskom odboru oko prodaje HEP-ovih plinskih viškova po malim cijenama

"Plinska afera“ oko prodaje viška domaćeg plina na tržišnim platformama HROTE-a po niskoj cijeni jučer je dobila svoj epilog na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora. 

Na sjednicu Odbora na temu plinske afere došli su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ravnatelj Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović, predsjednik uprave Plinacroa Ivica Arar i šef HEP-a Frane Barbarić.

Ministar Filipović je svjedočio da prije kraja lipnja nije bio upoznat s postojanjem viška plina u sustavu, što je teza koju stalno ponavlja. „Uprava HEP-a prema uredbi nije smjela staviti ni plin u cijevi i ići u ovavu prodaju. To nigdje ne piše u uredbi. Međutim uprava HEP-a me informirala da će koristiti plin za vlastite potrebe ako im na kažem drugačije. Ja im nisam rekao drugačije, a da su koristili za vlastite potrebe, to bi ušlo u izmjene uredbe kao nešto sasvim normalno“, kazao je Filipović, potvrdivši da HEP zapravo nije postupao u skladu s uredbom.

Meni je bilo važno doći i poslati poruku da se sve istraži i da sam ja s predsjednikom i potpredsjednikom vlade reagirao čim smo doznali ove informacije. Da sam u bilo čemu pogriješio, ne bih izašao pred zastupnike nego bih otišao“, rekao je. 

Zanimljiv je bio iskaz prvog čovjeka HROTE-a Borisa Abramovića koji je pojasnio njihovo postupanje te potvrdio podatak da je najveći kupac plina bilo Prvo plinarsko društvo, kako su mediji izvještavali. 

 

Izvor: Jan Kranendonk / Shutterstock
 
Uloga HROTE-a

 

Jedna od uloga HROTE-a je obračun naknade za uravnoteženje na temelju podataka od Plinacra. Na te podatke primjenjuju se pravila kojima se određuje naknada za odstupanje, ona nije tržišna cijena nego je određena metodologijom, pravilima. Određuje se na temelju prosjeka trgovanja između VBS-a i Plinarca, dodaje se deset postotna vrijednost i smisao je penaliziranje. Cijena je destiumulativna za sudionike da remete prostor i stvaraju nered. U ovim izvanrednim okolnostima postala je stimulativan mehanizam i alat za igrače, potpuno legalno, tako da je ta naknada minorna na cijenu po kojoj se plin mogao kupiti.

Riječ je o količini od, za lipanj, 330 MWh. Od toga su na dva načina istrugavane količine: 56 MWh od Plinacra a 275 MWh je prepušteno VBS-ovima da međusobno obavljaju transakcije, što je uobičajeno, i da onda sukladno poslovnoj filozofiji nominiraju određene količine za određeno razdoblje, ne mogu ulaziti je li svjesno ili ne", rekao je Abramović.

 
PPD: Nikome se nije pogodovalo

 

PPD je danas reagirao na navode na Odboru kazavši da je uloga VBS-ova definirana jednako kao i u EU i takav sustav u Hrvatskoj funkcionira već šest godina svaki mjesec. Informacije o alociranim udjelima dosad nisu bile vidljive PPD-u, kao nijednoj drugoj tvrtki koja ima ulogu voditelja bilančne skupine i smatramo izrazito neprofesionalnom činjenicu da pojedinci već danima barataju podacima HROTE-a, prije nego li je HROTE izradio obračun za lipanj 2023.g. te ih selektivno prikazuju.

U potpunosti odbacujemo insinuacije da se u ovome postupku na bilo koji način pogodovalo bilo kojem od 11 voditelja bilančnih skupina jer voditelji bilančnih skupina nemaju informaciju o tome tko je neravnotežu u sustavu uzrokovao. Ovdje se radi o urednoj provedbi propisanog načina funkcioniranja sustava uravnoteženja koji je u cijelosti reguliran i definiran zakonskim proceduram. Ponavljamo kako je na dnevnim aukcijama energije uravnoteženja PPD u lipnju kupio 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja, a kako na alocirane udjele PPD ne može utjecati. Također ističemo kako PPD nije kupovao plin po cijeni od 1 cent. Ponovno pozivamo sve relevantne institucije da istraže cijeli slučaj, ali i transparentno objave te pojasne sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane za plinsko tržište i provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom.“, kažu u PPD-u.

 

 

TAGOVI