Kanada će izgraditi najveći plutajući LNG terminal na svijetu

Autor: N. D. Objavljeno: 21.07.2023. 🕜 11:38 Lokacija: Vancouver (Kanada)
  • Plutajuća jedinica za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (LNG), tzv. FSRU tvrtke Hoegh LNG (izvornik: Hoegh LNG, 2023.)

• FSRU, LNG, LNG terminali, Hoegh LNG
    Izvor: Hoegh LNG

Uskoro potpis ugovora za projektiranje Ksi Lisims LNG terminala, najvećeg plutajućeg terminala na svijetu

Ugovor za projektiranje i inženjering dodijeljen timu Black & Veatch i Samsung Heavy Industries (SHI) pokrenut će inženjerstvu i dizajnu za ono što će biti najveći svjetski plutajući izvozni projekt LNG-a (FLNG), a nalazi se u Kanadi. Ksi Lisims LNG projekt bit će smješten na sjevernom vrhu otoka Pearse na Portlandskom kanalu, zapadno od Gingolxa. Bit će to vjerojatno drugi kanadski izvozni LNG terminal, nakon što Shellov LNG Canada u Britanskoj Kolumbiji započne s radom 2025.. 

FEED ugovor najavljen je za jedan od najambicioznijih LNG projekata u zapadnoj Kanadi, a Ksi Lisims LNG projekt zajednički razvijaju Western LNG, Nisga’a Nation i Rockies LNG.

Ksi Lisims LNG pretendira postrojenje s nultim emisijama kada započne s komercijalnim izvoznim operacijama 2028. U srcu tog izvoznog pogona dvije su plutajuće LNG jedinice za proizvodnju 12 mil. t. godišnje LNG-a. Kombinirani kapacitet dvaju brodova učinit će "ovo najveće plutajuće LNG izvozno postrojenje na svijetu", rekao je web portal RivieraMM u intervjuu Javid Talib, potpredsjednik i izvršni direktor industrije energetskih resursa Black & Veatch za offshore i pomorsku industriju. Rekao je da će dva FLNG broda biti opremljena s tri linije sposobne proizvesti 2 milijuna tona LNG-a svaki za ukupno 6 mil. t. godišnje.

Ukupni kapacitet Ksi Lisims LNG-a od 12 mil. t godišnje gotovo odgovara ukupnom nazivnom kapacitetu pet FLNG brodova koji rade od travnja 2023. i više je od tri puta veći od kapaciteta najvećeg među njima, Shellovog Prelude FLNG-a. Smješten u bazenu Browse blizu obale Zapadne Australije, Prelude FLNG ima kapacitet ukapljivanja od 3,6 mta.

Za Ksi Lisims LNG procjenjuju se dva projekta plinovoda, od kojih su oba osigurala regulatorna odobrenja. Planovi zahtijevaju da postrojenje za ukapljivanje prima 1,7 do 2 milijarde mlrd. kubičnih stopa prirodnog plina dnevno.

TAGOVI