Plenković nema odgovora na ni jedno pitanje u plinskoj aferi

Autor: N. D. Objavljeno: 06.07.2023. 🕜 14:47 Lokacija: Zagreb
  • Andrej Plenković, predsjednik vlade (premijer) Republike Hrvatske (izvornik: Vlada, 2021.)

• Andrej Plenković, Vlada
    Izvor: Vlada RH

Sad već druga afera u plinskom sektoru a Vlada ne zna što se uopće događa i tko je za to kriv

Vlada je danas donijela Prijedlog uredbe o izmjenama id opunama Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Tom odlukom trebalo bi se dokinuti mogućnost jeftine preprodaje domaćeg plina, na kojoj je HEP navodno oštećen za barem 10 milijuna eura, što je afera koja cijeli tjedan potresa državu. Dokument još nije dostupan, a premijer Plenković je rekao da više neće postojati obveza da INA u potpunosti svoju proizvodnju plina prodaje HEP-u po reguliranoj cijeni. Rekao je da je napravljen kompenzacijski mehanizam za one koji su nabavljali plin za hrvatsko tržište.

Na pratećoj konferenciji za medije premijer nije ponudio praktički nikakve odgovore javnosti tko je odgovoran za katastrofalne gubitke. Rekao je da je zatražio od ministra Filipovića da napravi “temeljitu analizu” jer “prerano je da bismo donijeli bilo kakav sud o tome tko je kupovao plin” I “Cijela procedura prodaje viškova je kompleksna”, izvlačio se premijer, koji dodaje da treba vidjeti što kažu HEP, Plinacro, HERA I HROTE.

Na novinrsku konstataciju da postoje kontradiktornosti: HEP kaže da je upozoravao Vladu i MINGOR da se stvaraju viškovi plina u sustavu, a druga strana neslužbena kaže da je MINGOR od HEP-a dobio informaciju da se višak plina koristi u proizvodnji struje i prodaje po tržišnoj cijeni - Plenković nije imao odgovora. “ne mogu reći da kao Vlada imamo cjelovitu informaciju o svim aspektima”, odvratio je.

Premijera su podsjetili da je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbaric bespravni graditelj, a sad je i u ovoj aferi, no premijer je odvratio da su to dva odvojena pitanja i da “o tome nije imao komunikaciju”. "Vidjet ćemo", poručio je neodređeno. 

 

TAGOVI