Mađarska očekuje ubrzavanje gradnje NE Paks 2

Autor: N. D. Objavljeno: 05.07.2023. 🕜 14:37 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Vizualizacija NE Paks 2 u Mađarskoj (izvornik: MVM Paks NPP, 2021.)

• NE Paks, MVM, nuklearne elektrane
    Izvor: MVM Paks NPP

Spominje se i rok dovršetka novih blokova nuklearke

Mađarska očekuje da će ruski Rosatom do 2030. ili 2031. izgraditi dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Paks, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka s ruskim ministrom zdravstva.

Szijjarto je u Budimpešti održao zajedničku konferenciju za novinare s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Murashkom. Očekuje se da će gradnja nuklearke početi na jesen ove godine, a za to je već dobivena odgovarajuća dozvola.

Ovaj tjedan je ruski ministar financija potpisao izmjene i dopune ugovora o izgradnji i financiranju. S pravne točke gledišta, svi koraci za ubrzanje ulaganja u projekt elektrane su završeni", rekao je Szijarto na tiskovnoj konferenciji s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraškom, koji je ujedno i potpredsjednik rusko-mađarske međuvladina komisija.

Prethodno je, početkom lipnja, glasnogovornik mađarskog premijera Bertalan Havasi rekao da su pregovori mađarskog premijera Viktora Orbana i generalnog direktora ruske državne korporacije "Rosatom" Alekseja Lihačova o izgradnji novih blokova nuklearne elektrane "Paksh" održani su u Budimpešti. Europska unija u svibnju je odobrila je izmjenu ugovora mađarske države i Rosatoma.

Krajem 2014. Rusija i Mađarska potpisale su sporazum o izgradnji novih blokova nuklearne elektrane Paks, u skladu s najsuvremenijim svjetskim standardima. Kako je tada objavljeno, Rusija je Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi eura, a planirana ukupna vrijednost radova je tada ocijenjena na 12,5 milijardi eura, pišu mađarski mediji.

TAGOVI