Većina Europljana želi što prije smanjiti ovisnost o ruskim izvorima energije

Autor: B. O. Objavljeno: 11.07.2023. 🕜 10:32 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Slika zgrade Europske komisije u Bruxellesu (foto: Matija Eppert, listopad 2017.)

• Europska komisija, Europska unija
    Izvor: Matija Eppert

Čak 80 posto ispitanika smatra da bi članice EU-a trebale zajednički kupovati energiju od drugih zemalja kako bi se postigla bolja cijena

Više od 80 posto europskih građana smatra da bi Europska unija trebala masovno ulagati u obnovljive izvore kao što su vjetroenergija i Sunčeva energija (85 posto) te da će se povećanjem energetske učinkovitosti zgrada, prometa i robe smanjiti ovisnost o proizvođačima energije izvan EU-a (82 posto). 

Osim toga, prema podacima iz novog istraživanja Eurobarometra, 80 posto ispitanika smatra da bi članice EU-a trebale zajednički kupovati energiju od drugih zemalja kako bi se postigla bolja cijena.

K tomu, izvijestila je Europska komisija, 81 posto ispitanika slaže se s tim da su smanjenje uvoza nafte i plina i ulaganja ulaganje u obnovljive izvore važni za opću sigurnost, a 82 posto ispitanika smatra kako bi EU trebao što prije smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije.

Standardno proljetno istraživanje Eurobarometra provedeno je izravnim anketiranjem od 31. lipnja do 21. lipnja 2023. u 27 članica EU-a. U EU-u je anketirano 26 425 građana. Neka su pitanja postavljena i u 12 zemalja ili područja izvan EU-a.

TAGOVI