Rekordna narudžba mjernih transformatora za SAD

Autor: B.L. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 10:01 Lokacija: Zagreb
  • Poslovna zgrada Končara s novim logom (izvornik: Končar, 2022.)

• Končar, logo, zgrade
    Izvor: Končar

Ove je godine SAD postao jedno od tri ključna tržišta za Končar - Mjerne transformatore

Tvrtka Končar - Mjerni transformatori (Končar MJT) nastavlja s uspjesima u izvozu na zahtjevno tržište Sjedinjenih Američkih Država koje su ove godine postale jedno od njezina tri najveća izvozna tržišta. Tako je Končar MJT nedavno primila važnu narudžbu od američke energetske tvrtke NV Energy.

Radi se o rekordnoj, tj. do sada najvećoj pojedinačnoj narudžbi neke američke tvrtke za Končar MJT, čija vrijednost premašuje 7,5 milijuna dolara. Narudžba uključuje kapacitivne naponske transformatore napona 123 - 525 kV i manju seriju visokonaponskih transformatora od 123 i 245 kV, pri čemu su isporuke predviđene u razdoblju 2024. - 2027. Radi se o transformatorima koji će imati važnu ulogu u projektu Greenlink Nevada čiji je cilj povezivanje postojeće mreže od 525 kV s novim prijenosnim mrežama u sjevernim i zapadnim dijelovima Nevade, što će omogućiti povećanje pouzdanosti mreže i olakšati preuzimanje energije iz obnovljivih izvora.
 
Novi ugovor s NV Energyjem važan je jer učvršćuje uspješnu suradnju Končara sa skupinom Berkshire Hathaway. Naime, uz narudžbu za NV Energy, Končar trenutačno isporučuje i transformator za PacifiCorp, još jednu američku energetsku tvrtku u vlasništvu Berkshire Hathawaya. Te se isporuke ostvaruju u okviru projekta Energy Gateway, čiji je cilj razviti više od 3000 km prijenosne mreže diljem zapadnog dijela SAD-a. Sve je to u skladu s PacifiCorpovom 'Energetskom vizijom 2020.', čija se vrijednost procijenjuje na 3,1 milijardu dolara i koja predviđa gradnju novih i nadogradnju postojećih vjetroelektrana u ukupnoj snazi 1,15 GW.

U sklopu tog projekta Končar će isporučiti razne vrste transformatora, uključujući kombinirane i visokonaponske transformatore 525 kV. Uz to, u lipnju su uspješno isporučena još četiri transformatora, izvijestio je Končar.

TAGOVI