Plenković: situacija s plinom neće imati efekta na građane

Autor: N. D. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 11:42 Lokacija: Zagreb
  • Andrej Plenković, predsjednik vlade (premijer) Republike Hrvatske (izvornik: Vlada, 2021.)

• Andrej Plenković, Vlada
    Izvor: Vlada RH

Na današnjem saborskom Odboru za gospodarstvo svoj iskaz dat će ministar Filipović i čelnik HEP-a Barbarić

Premijer Plenković je na početku današnje sjednice Vlade govorio o plinskoj aferi te naglasio da „cijela situacija nema nikakav efekt na građane, cijena plina i struje im je i dalje ista“, kazao je. „Održat će se saborska rasprava, želimo rasvijetliti situaciju do kraja i onda ako treba, da donesemo odluke“, rekao je Plenković, očito insinuirajući na mogućnost odlaska onih za koje se procijeni da nose odgovornost za jeftinu prodaju domaćeg plina koji je kupljen po većim cijenama.

O tome će biti više riječi na Odboru za gospodarstvo, gdje će biti ministar Filipović, čelni čovjek HEP-a, te čelni ljudi Plinacra i HROTE-a. Cilj je da se rasvijetle sve okolnosti koja su nastale“, rekao je premijer. Dodao je da su svi koristili subvencionirane cijene plina.

Mi smo prije godinu dana imali vapaj oporbe da hrvatski plin ne smije ići u Mađarsku, sjećate se gromoglasnog nastojanja opozicije da optuži Vladu. S ciljem europske politike osiguranja plana, osigurali smo da se podzemno skladište plina Okoli napuni na vrijeme. Politika osiguranja dovoljnih zaliha plina je bila vođena logikom da u bilo kojem trenutku može oći do problema s plinovodima i da se plin iz Rusije na šalje dalje“, nastavio je.

U tom kontekstu važnu ulogu je imao HEP, koji je bio instrument državne politike. Zahvaljujući tome došlo je do punjenja zaliha i osiguranja plina za ona kućanstva koji ga u protivnom ne bi ni imali. Dobro je da smo osigurali dovoljne zalihe plina i za iduću sezonu grijanja i imamo situaciju da je došlo do otpuštanja viškova plina u lipnju. U trenutku kada je Vlada obaviještena, izmjenila je uredbu i ukinula obvezu da HEP otkupljuje plin od INA-e“, kazao je premijer i dodao da će Vlada do kraja na temelju izvješća analizirati ovu situaciju. 

Sjednicu Odbora moguće je pratiti današ od 15h uživo na ovom LINKU

 

TAGOVI