OMV Petrom i Romgaz počet će proizvodnju plina iz Crnog mora

Autor: N. D. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 13:31 Lokacija: Bukurešt (Rumunjska)
  • Zgrada sjedišta OMV-a u Beču (foto: BL, jesen 2012.)

• OMV, Beč
    Izvor: B.L.

Godišnje se očekuje čak osam milijardi m3 plina u periodu od deset godina

U proizvodnju će za nekoliko godina krenuti najveći projekt proizvodnje prirodnog plina u rumunjskim vodama Crnog mora, na koncesiji koja je dodijeljena još prije 23 godine. OMV Petrom i rumunjski Romgaz, najveći proizvođač i glavni dobavljač prirodnog plina u Rumunjskoj, odobrili su razvojni plan za komercijalna polja prirodnog plina Domino i Pelican South u bloku Neptun Deep, koji su proglašeni komercijalnim otkrićima krajem prošle godine. OMV Petrom je operater, a svaka tvrtka ima 50% udjela u projektu. 

OMV Petrom i Romgaz uložit će do 4 milijarde eura za razvojnu fazu projekta, što će omogućiti vađenje oko 100 mlrd. m3 prirodnog plina, što je bitno Rumunjskoj i Austriji zbog diversifikacije dobave. Prva proizvodnja procijenjena je za 2027. Proizvodnja na vrhuncu iznosit će približno 8 mlrd. m3 godišnje (~140 000 boe/d), tijekom gotovo 10 godina. 

Blok Neptun Deep u Crnom moru ima površinu od 7.500 km2 i nalazi se na oko 160 km od obale, u vodama dubokim između 100 i 1.000 metara. Od 2008. istraživačke aktivnosti u bloku Neptun Deep uključivale su dvije kampanje 3D seizmičkog snimanja i dva programa istražnog bušenja. Gore navedeni volumeni predstavljaju procjene projekta. Konačne točne količine mora potvrditi Nacionalna agencija za mineralne sirovine nakon što odobri plan razvoja polja, priopćile su tvrtke.

TAGOVI