Norveška vlada je odobrila istraživanje 19 naftno-plinskih polja

Autor: N. D. Objavljeno: 28.06.2023. 🕜 13:47 Lokacija: Oslo (Norveška)
  • MOL-ova platforma u Sjevernom moru (izvornik: MOL Group, 2018)

• platforme, MOL, istraživanje nafte i plina, proizvodnja nafte i plina, Sjeverno more
    Izvor: MOL Group

Čak 18,5 milijardi USD investicija u produljenje crpljenja ugljikovodika

Norveška vlada priopćila je u srijedu da je dala odobrenje naftnim kompanijama za razvoj 19 naftnih i plinskih polja s ulaganjima većim od 18,51 milijardi dolara, što je dio strategije zemlje za produljenje proizvodnje u narednim desetljećima.

Norveški parlament 2020. uveo je privremene porezne olakšice kako bi potaknuo ulaganja u naftu u vrijeme niske aktivnosti, što je izazvalo navalu zahtjeva energetskih kompanija. Među terenima koji su u srijedu dobili konačno odobrenje bilo je devet kojima upravlja Aker, tri Equinor i nekoliko Wintershall Dea i OMV.

"Ovo su projekti koji će pridonijeti kontinuiranoj visokoj i stabilnoj proizvodnji s norveškog kontinentalnog pojasa, kao i zapošljavanju i stvaranju vrijednosti", rekao je ministar nafte i energetike Terje Aasland na konferenciji za novinare.

Norveškoj proizvodnji nafte žestoko se protive ekolozi i drugi koji su zabrinuti da emisije ugljičnog dioksida nastale izgaranjem nafte i plina doprinose klimatskim promjenama. Vlada kaže da su norveški izvori nafte i plina ključni za energetsku sigurnost Europe i da će biti potrebni u narednim desetljećima. Norveška je prošle godine pretekla Rusiju kao najveći europski dobavljač plina, javlja Reuters.

TAGOVI