BP ponovo radi u Meksičkom zaljevu i očekuje veliku zaradu

Autor: N. D. Objavljeno: 14.04.2023. 🕜 09:39 Lokacija: Houston (SAD)
  • Vizualizacija plinske ili naftne platforme (izvornik: Shutterstock, 2011.) 

• platforme, proizvodnja nafte i plina, istraživanje nafte i plina
    Izvor: Shutterstock

Prvi puta od katastrofalne eksplozije Deepwater Horizona BP kreće bušiti u Meksičkom zaljevu

BP je pustio u rad svoju prvu naftnu platformu u velikim dubinama Meksičkog zaljeva nakon katastrofe Deepwater Horizon 2010. koja je izazvala najveću ekološku katastrofu u regiji.

Nazvana Argos, platforma može proizvoditi 140.000 bpd i mogla bi na kraju činiti petinu ukupnog proizvodnog kapaciteta BP-a u Meksičkom zaljevu, priopćila je tvrtka. Investicija je iznosila ukupno 9 milijardi dolara, izvijestio je FT.

Argos počinje s radom dok BP radi pomak od entuzijastične najave energetske tranzicije prije dvije godine. U to je vrijeme glavni izvršni direktor Looney obećao brzu transformaciju tvrtke u veliku tvrtku s nultim emisijama, ali povrati od niskougljičnih tehnologija nisu bili sjajni, što je potaknulo preispitivanje strategija.

"Pokretanje Argosa je fantastično postignuće koje pomaže ostvariti našu integriranu energetsku strategiju - ulaganje u današnji energetski sustav i, u isto vrijeme, ulaganje u energetsku tranziciju", rekao je izvršni direktor Bernard Looney, dodajući da će projekt ojačati Položaj BP-a u Meksičkom zaljevu u godinama koje dolaze.

 
Dio većeg projekta

 

Eksplozija platforme Deepwater Horizon 2010. koja je koštala 11 života i izlijevanje milijuna barela sirove nafte u Meksički zaljev u najvećoj ekološkoj katastrofi u povijesti naftne industrije u SAD-u, koštala je BP ukupno 62 milijarde američkih dolara, prema izračunima iz 2016.

Sudac iz New Orleansa utvrdio je da je tvrtka bila krajnje nemarna u postupanju s katastrofom, uzrokovanom neispravnim uređajem za sprječavanje eksplozije u bušotini Macondo. Događaj je doveo do strožih propisa o bušenju nafte u moru koje je usvojila Obamina administracija.

Platforma Argos dio je BP-ovog projekta Mad Dog Phase 2 koji ima za cilj produžiti život istoimenog polja, koje je otkriveno 1998. Projekt je jedan od devet koje BP naziva projektima visoke marže, a koje će započeti krajem 2025.

 

TAGOVI