Njemački uvoz iz Rusije pao za 91 posto otkako je Moskva napala Ukrajinu

Autor: B. O. Objavljeno: 14.04.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Zgrada Reichstaga u Berlinu u Njemačkoj (izvornik: Shutterstock 2013.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Shutterstock

Posebice su pale isporuke ruskih energenata, koji su igrali važnu ulogu u trgovini između dviju država prije početka rata 24. veljače prošle godine

Njemački uvoz iz Rusije znatno je pao otkako je Moskva pokrenula rat protiv Ukrajine, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Naime, u veljači 2023. vrijednost cjelokupnog uvoza robe iz Rusije pala je na oko 300 milijuna eura, što je za 91 posto manje nego godinu ranije, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.

Pritom su posebice pale isporuke ruskih energenata, koji su igrali važnu ulogu u trgovini između dviju država prije početka rata 24. veljače 2022. godine.

Uvoz ruske sirove nafte i prirodnog plina pao je s 2,2 milijarde eura u veljači 2022. na samo 4,2 milijuna eura godinu dana kasnije, što je smanjenje za 99,8 posto.

 

Teška ovisnost

Uvoz koksa i naftnih derivata pao je s 353 milijuna eura na 30 milijuna eura, što je manje za 91,4 posto. Uvoz ugljena smanjen je za 92,5 posto, na 26 milijuna eura, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Skliznuvši s 11. mjesta, Rusija je postala 46. po važnosti dobavljač dobara za Njemačku.

Njemački robni izvoz u tu zemlju pak smanjio se za 60,5 posto na oko 800 milijuna eura u usporedbi s veljačom prošle godine.

Promjene dolaze nakon što su zapadne vlade oštro uvele sankcije Rusiji u pokušaju da zaustave rat Kremlja protiv Ukrajine. Njemačka je bila posebice pogođena zbog nekadašnje teške ovisnosti o opskrbi energijom iz Rusije.

TAGOVI