Njemačka industrija poziva na hitnu gradnju termoelektrana na plin

Autor: N. D. Objavljeno: 13.04.2023. 🕜 14:53 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Postrojenje termoelektrane (izvornik: nepoznat)

• termoelektrane, energetika, elektrane, energetska postrojenja
    Izvor: -

Za sada samo plin može osigurati sigurnost opskrbe u svakom trenutku, smatra struka

Uoči zatvaranja preostalih nuklearki, energetsku industriju u Njemačkoj hvata tjeskoba zbohg sigurnosti opskrbe električnom energijom koja bi mogla biti narušena bez dovoljno baznih kapaciteta na fosilne izvore.

Dok njemačka vlada provodi svoj plan izlaska iz nuklearne energetike, energetski sektor poziva na izgradnju novih plinskih elektrana spremnih za vodik kako bi se osiguralo da zemlja ima dovoljno energije, izvještava Die Zeit. Nove plinske elektrane bi "jamčile sigurnost opskrbe u svakom trenutku, čak i dugoročno", rekla je Kerstin Andreae, voditeljica Njemačke udruge energetskih i vodnih industrija (BDEW). 

Ako nove plinske elektrane ne počnu s radom na vrijeme, elektrane na ugljen morale bi raditi duže, što bi rezultiralo većom emisijom ugljičnog dioksida, dodala je. Timm Kehler, predsjednik industrijskog udruženja Zukunft Gas, osudio je nedostatak investicijskih poticaja za izgradnju novih plinskih elektrana koje mogu koristiti vodik. 

 
I ugljen za pripravnost

 

Energetski stručnjak Manuel Frondel s RWI – Leibniz instituta za ekonomska istraživanja, međutim, umjesto toga poziva da se više elektrana na ugljen stavi u rezervu nakon postupnog isključivanja nuklearne energije, umjesto da se one zauvijek zatvore. Njemačka ide prema sve većem nedostatku kapaciteta, rekao je Frondel za Rheinische Post. Potrošnja električne energije rasla je zbog veće upotrebe elektromobilnosti i dizalica topline. Korištenje postojećih elektrana na ugljen ima više smisla jer bi bile "mnogo jeftinije" od izgradnje novih plinskih elektrana, koje ne samo da bi bile skuplje za rad nego također ne bi bile dostupne prije 2030.

Vladine stranke su u svom koalicijskom sporazumu rekle da je potrebno nekoliko novih plinskih energetskih jedinica kako bi se nadopunila proizvodnja iz obnovljivih izvora, ali njemačka energetska industrija dugo je upozoravala da tvrtke nemaju dovoljno poticaja da ih grade. Održavanje tih elektrana koje uglavnom ne rade spremnima moralo bi se platiti, rekla je industrija.

Njemačka će koristiti dražbe kako bi osigurala izgradnju novih plinskih elektrana, rekao je neki dan ministar gospodarstva Robert Habeck. “Izgradit ćemo elektrane koje su nam potrebne za vrijeme kada vjetar i sunce ne daju dovoljno struje”, rekao je ministar na predstavljanju izvješća o napretku prelaska zemlje na klimatsku neutralnost.

 
Strategija za elektrane

 

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je da do ljeta razvija "strategiju za elektrane“, koja uključuje modernizaciju starijih elektrana na plin i zamjenu elektrana na ugljen, s do 25 GW elektrana koje treba izgraditi, od kojih bi neke mogle raditi na vodik, odmah ili kasnije. 

Njemački izlazak iz nuklearne energije, koji bi trebao biti dovršen zatvaranjem tri posljednje elektrane krajem ovog tjedna, suočio se s glasnim kritikama predstavnika industrije i zagovornika nuklearne energije koji tvrde da je došlo u loše vrijeme i da će pogoršati izazove u energetskoj sigurnosti i smanjuju emisija.

TAGOVI