Američki umjesto ruskog ugljena za Njemačku

Autor: B. O. Objavljeno: 27.02.2023. 🕜 14:45 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Ugljen; rudnici (FOTO: Albert Hyseni, 2023.)
    Izvor: Albert Hyseni

Zbog rata u Ukrajini od kolovoza prošle godine zabranjen je uvoz ruskog ugljena u Europsku uniju

Usred energetske krize potaknute ratom u Ukrajini, Njemačka je prošle godine uvezla više od osam posto kamenog ugljena ili 44,4 milijuna tona, procjena je njemačke Udruge uvoznika ugljena (VDKI).

Najvažniji dobavljač, prema procjeni koju su objavile njemačke novine Bild, još uvijek je bila Rusija s 13 milijuna tona. Ipak, radi se o primjetnom smanjenju uvoza ugljena iz Rusije za čak 37 posto.

Pritom valja podsjetiti kako je od kolovoza prošle godine zabranjen uvoz ruskog ugljena u Europsku uniju zbog rata u Ukrajini.
 

Nedostatak opskrbe

Prema VDKI-ju, drugi najvažniji dobavljač bile su Sjedinjene Američke Države s 9,4 milijuna tona, što je povećanje od 32 posto u odnosu na prethodnu godinu. Iza SAD-a slijede Kolumbija i Australija, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Zbog energetske krize i nedostatka opskrbe plinom iz Rusije kao posljedice sankcija zbog rata protiv Ukrajine, Njemačka koristi više ugljena za proizvodnju električne energije te je za tu svrhu pokrenula elektrane koje su bile u pričuvi. Također, ugljen se koristi u proizvodnji čelika.

Spaljivanje ugljena proizvodi više ugljikova dioksida štetnog za okoliš u odnosu na prirodni plin. Njemačka Savezna vlada stoga želi što prije osigurati opskrbu plinom i smanjiti uporabu ugljena.

TAGOVI