Njemačka bi mogla ranije izbaciti ugljen

Autor: B. O. Objavljeno: 02.02.2023. 🕜 08:18 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Ugljen; rudnici (FOTO: Albert Hyseni, 2023.)
    Izvor: Albert Hyseni

Savezna vlada svake dvije godine objavljuje izvješće Savezne agencije za mreže o sigurnosti opskrbe električnom energijom

Njemačka bi mogla ubrzati postupno ukidanje ugljena za osam godina, do 2030., ako bi opskrba zemlje električnom energijom i dalje bila osigurana, pokazalo je izvješće Savezna agencija za mreže.

Berlin je, naime, pristao postupno ukinuti iskopavanje lignita za proizvodnju električne energije do 2030. godine u rudnicima u zapadnog Porajnja. Međutim, takav cilj nije postavljen za rudnike lignita na istoku zemlje.

Iako se ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck zalagao za pomicanje postupnog ukidanja ugljena koje je trenutačno planirano za 2038. godinu, odluka se mora donijeti konsenzusom, rekao je.
 

Elektromobilnost i elektrolizatori

Prema izvješću Savezne agencije za mreže, opskrba Njemačke električnom energijom osigurana je za razdoblje od 2025. do 2031., unatoč sve većoj potrošnji energije zbog dizalica topline, elektromobilnosti i elektrolizatora. Taj izračun uzima u obzir potpuno ukidanje ugljena do 2030. godine, stoji u izvješću u koje je njemačka novinska agencija dpa imala uvid.

"To znači da se može održati vrlo visoka razina sigurnosti opskrbe u Njemačkoj, čak i po europskim standardima", navodi se.

Vlada svake dvije godine objavljuje izvješće Savezne agencije za mreže o sigurnosti opskrbe električnom energijom, javlja dpa.
 

Širenje obnovljivih izvora

U tom izvješću se razmatra očekivani razvoj tržišta i mreža te mu nije cilj analizirati krizne scenarije. Stoga, valja ga jasno odvojiti od paralelne analize potražnje i sustava operatora prijenosnog sustava. Potonji su trenutno u pripremi i bit će predstavljeni u travnju.

Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime je u svojim preporukama za postupanje u vezi s izvješćem istaknulo da je, kako bi se osigurala sigurnost opskrbe električnom energijom na najvišoj razini, ključno širenje obnovljivih izvora, pozivajući na gradnju ili modernizaciju više elektrana na vodik, bioenergiju i plin.

TAGOVI