Novi blok slovačke nuklearne elektrane na mreži

Autor: B.L. Objavljeno: 02.02.2023. 🕜 09:10 Lokacija: Bratislava (Slovačka)
  • Postrojenja NE Mochovce u Slovačkoj (izvornik: Slovenské elektrárne, siječanj 2023.)

• NE Mochovce, nuklearne elektrane, Slovenské elektrárne, Slovačka
    Izvor: Slovenské elektrárne

Nakon provedenih propisanih ispitivanja prva dva turbinska generatora priključena su na elektroenergetsku mrežu s 20% snage

Nakon što su dovršena sva potrebna ispitivanja, puštena je para na turbinu i novi blok u NE Mochovce u Slovačkoj priključen je na elektroenergetsku mrežu, za početak na 20% snage. Postupak su u jutarnjim satima 31. siječnja ove godine uspješno dovršili stručnjaci slovačke elektroenergetske tvrtke Slovenské elektrárne (SEAS) koja upravlja elektranom. Prva dva turbinska generatora novog Bloka 3 u toj nuklearnoj elektrani, jednoj od dvije u Slovačkoj, u pogon su puštena samo dva tjedna nakon što je Ured za nuklearni nadzor (ÚJD), slovački nuklearnoenergetski regulator 13. siječnja ove godine izdao odobrenje za taj postupak.

"Danas je označena bitna prekretnica - za Slovenské elektrárne, za nuklearnoenergetsku zajednicu i za cijelu zemlju. Već od danas Blok 3 pretvara toplinsku energiju proizvedenu u reaktoru u električnu energiju. To će nam pomoći ispuniti dogovor s vladom, kojim su se Slovenské elektrárne obvezale na isporuku jeftine električne energije za slovačka kućanstva po cijeni 61,2077 EUR/(MW h), što je zapravo niska cijena bez presedana u Europskoj uniji," izjavio je tom prigodom Branislav Strýček, predsjednik Uprave Slovenskih elektrárna.

Istodobno s ispitivanjem spremnosti reaktora i sve pripadajuće opreme, provedena su i opsežna ispitivanja djelovanja cjelokupne električne zaštite samog generatora, blok-transformatora i 400 kV dalekovoda koji elektranu spaja na slovački elektroenergetski sustav u podstanici Veľký Ďur. U sljedećoj fazi kreće ispitivanje rada novog bloka na raznim razinama snage, u rasponu 35 - 100%. "U narednim tjednima novi će blok isporučivati električnu energiju u mrežu uz kraća planiranja zaustavljanja, u skladu s planom puštanja novog bloka u pogon," pojašnjava Martin Mráz, direktor elektrane. Smatrat će se da je novi blok ostvario punu funkcionalnost i postigao sve projektne parametre ako bude uspješno neprestano radio 144 h na punoj snazi.

Novi Blok 3 u NE Mochovce ima instaliranu snagu 471 MW, čime se može pokriti 13% potreba za električnom energijom u cijeloj zemlji. To ujedno znači da će već ove godine Slovačka u proizvodnji energije postati samodostatna. Očekivani vijek trajanja novog bloka je 60 godina, objavile su Slovenské elektrárne.

TAGOVI