Exxon Mobil zaradom postavio rekord za zapadnu naftnu industriju

Autor: N. D. Objavljeno: 06.02.2023. 🕜 08:40 Lokacija: Houston (SAD)
  • Naftne bušotine u sumrak (izvornik: TebNad / Shutterstock, 2007.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: TebNad / Shutterstock

Krizni budžeti i visoka cijena energenata osigurali su Exxonu bolje rezultate nego rekordne 2008.

Američki Exxon Mobil Corp u 2022. ostvario je neto dobit od 56 milijardi USD, zarađujući oko 6,3 milijuna dolara na sat prošle godine i postavivši ne samo rekord tvrtke, već i povijesni maksimum za zapadnu naftnu industriju. Rezultati Exxona daleko su premašili do tada rekordnih 45,2 milijarde USD neto dobiti iz 2008. godine, kada je nafta dosegla 142 USD/bl, 30% više od prošlogodišnje prosječne cijene. Uz to, značajna smanjenja troškova tijekom pandemije pomogla su u povećanju prošlogodišnje zarade.

Očekuje se da će velike naftne kompanije srušiti svoje vlastite godišnje rekorde u visini zarade na visokim cijenama energenata i sve većoj potražnji pa ako se uzme njih nekolicina, ide se prema zajedničkoj dobiti od gotovo 200 milijardi dolara. Takvi rezultati su obnovili kritike i potaknuli pozive da više zemalja naplati porez na neočekivanu dobit kompanijama.

Exxon je rekao da je pretrpio pad od 1,3 milijarde USD na svoju zaradu u četvrtom tromjesečju zbog iznenadnog poreza Europske unije koji je počeo u posljednjem tromjesečju i zbog umanjenja imovine. Tvrtka tuži EU, tvrdeći da porez prekoračuje njezine zakonske ovlasti. Isključujući troškove, dobit za cijelu godinu iznosila je 59,1 milijardu USD. 

Revolt zbog poreza na ekstraprofit

Proizvodnja je porasla za oko 100.000 barela nafte i plina dnevno prije godinu dana na 3,8 milijuna bl/d. Prilagođena dobit po dionici od 3,40 USD nadmašila je procjene Refinitiva od 3,29 USD po dionici. Dionice su porasle za gotovo 2% na 115,63 USD. 

Rezultati su rezultirali još jednim sukobom s Bijelom kućom. Tvrtke su mogle povećati proizvodnju, ali su umjesto toga odlučile "utrošiti tu dobit u punjenje džepova rukovoditelja i dioničara", stoji u priopćenju Bijele kuće, javlja Reuters. Exxon je prošle godine dioničarima podijelio 30 milijardi USD u gotovini, više od bilo kojeg od njegovih zapadnih rivala, a u poslovanje je uložio 22,7 milijardi dolara. Porezi na iznenadnu dobit su "nezakonita i loša politika", smatra kompanija, a uvođenje novih poreza na prihode od nafte "ima suprotan učinak od onoga što EU pokušava postići", rekla je CFO Kathryn Mikells, dodajući da bi to obeshrabrilo novu proizvodnju nafte i plina. 

Exxon se pohvalio da je njegov novčani tok iz poslovanja porastao na 76,8 milijardi dolara prošle godine, u odnosu na 48,1 milijardu dolara u 2021. I odlučio je zadržati 30 milijardi dolara u gotovini. Tvrtka je rekla da je naučila iz pandemije, kada se našla praznih ruku i podigla dug kako bi isplatila dividende dioničarima. 

TAGOVI