Turska je privremeno prekinula izvoz ugljikovodika, a Irak isporuke nafte

Autor: N. D. Objavljeno: 07.02.2023. 🕜 11:53 Lokacija: Istanbul (Turska)
  • Turska zastava (foto: Jelena Nikl 2012.)

• Turska, zastave
    Izvor: Jelena Nikl

Opskrba plinom i strujom je u tri provincije prekinuta ili narušena, ali barem rafinerije i nuklearka nisu oštećeni

Polako se zbrajaju posljedice razornog potresa u Turskoj i Siriji i oštećenja na energetskom sustavu, koji je doveo do obustave izvoza nafte i požare na plinovodima te oštećenja elektroenergetske infrastrukture. Opskrba plinom u tri turske provincije je zaustavljena, jer je magistralna i distribucijska plinska mreža snažno oštećena u potresu. Potres magnitude 7,8 pogodio je turski grad Gaziantep 6. veljače, a drugi potres jačine 7,5 pogodio je isto područje nekoliko sati kasnije. U potresu je oštećeno 30 podstanica.

Ministar za energetiku i prirodne resurse rekao je da su na pogođena područja poslali mobilne energane, te će nastojati osigurati opskrbu plinom bolnica, kuhinja i pekara koristeći stlačeni prirodni plin i mobilne generatore. Glavne turske rafinerije nafte nalaze se na drugom kraju zemlje i nisu pogođene.

Međutim, utovar sirove nafte u Ceyhanu, glavnom terminalu za izvoz nafte na turskoj obali Sredozemnog mora, 155 km od epicentra, obustavljen je, a sigurnosni agent u luci rekao je Argusu da nekoliko zaposlenih nije došlo na posao zbog potresa. Ceyhan dobiva sirovu naftu iz dva glavna prekogranična naftovoda — naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) od 1,2 milijuna b/d prenosi naftu iz Azerbajdžana i Turkmenistana preko Gruzije do turske obale Sredozemnog mora, dok naftovod Kirkuk-Ceyhan transportira naftu iz sjevernog Iraka.

Skladišta se pune

Trgovci su rekli da se sirova nafta još uvijek pumpa kroz BTC naftovod i skladišti u Ceyhanu. Glasnogovornik regionalne vlade Kurdistana (sjeverni Irak) rekao je da će se operacije u Ceyhanu nastaviti nakon završetka inspekcije. Turski operater naftovoda Botas rekao je da niti jedan naftovod nije oštećen. Kurdistan uobičajeno transportira 450.000 bl sirove nafte dnevno tim pravcem.

Terminal Ceyhan izvezao je nešto više od 1 milijuna b/d sirove nafte u siječnju, prema Vortexi. To uključuje oko 665.000 b/d azerbejdžanske sirove nafte kroz BTC naftovod i 395.000 b/d iračke Kirkuk mješavine kroz naftovod Kirkuk-Ceyhan.

Izvoz derivata

Operacije u luci Dortyol - koja se nalazi s druge strane zaljeva Iskenderun kod Ceyhana također su obustavljene do daljnjega. Iz luke je prošle godine izvezeno oko 1,9 milijuna tona naftnih derivata, UNP-a i biogoriva, dok je uvezeno gotovo 3 milijuna tona, podaci su Vortexa. Lož ulje činilo je 41% izvoza, a LPG 57% uvoza. Dizel i plinsko ulje zauzeli su 29% udjela u izvozu i 27% u uvozu.

Dortyol je središte za opskrbu gorivom koje opslužuje brodski promet koji pristaje u obližnje luke za plovidbu sirovom i rasutom robom. Također ima prostore za skladištenje i miješanje. Obližnja luka Iskenderun je zatvorena, ali je luka Mersin, zapadno od Ceyhana, otvorena, prema brodskim izvorima. 

Nuklearne elektrana u izgradnji nije oštećena. 

 

TAGOVI