Siemens Energy zbog Gamese ima loše financijske rezultate

Autor: N. D. Objavljeno: 08.02.2023. 🕜 08:43 Lokacija: Frankfurt (Njemačka)
  • Zastave Siemens Energyja (izvornik: Siemens Energy, rujan 2020.)

• Siemens Energy, zastave
    Izvor: Siemens Energy

Problemi s odštetama zbog vjetroelektrana stvaraju problem njemačkoj tvrtki

Njemačka energetska tvrtka Siemens Energy u utorak je izvijestila o gubitku od 598 milijuna eura u posljednjem kvartalu, u usporedbi s gubitkom od 246 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine. Dionice Siemens Energy pale su na tu vijest, pogođene neriješenim pitanjem potencijalnog izdavanja dionica koje je kompanija označila kao pomoć u financiranju planiranog preuzimanja posrnulog odjela za vjetroelektrane Siemens Gamesa, javlja Reuters. 

Kako bi pomogla u financiranju ponude, Siemens Energy planira prikupiti najviše 1,5 milijardi eura "što je prije moguće", rekla je šefica financija Maria Ferraro dok je grupa predstavljala rezultate prvog tromjesečja koji odražavaju tekuće probleme u tvrtki, kojoj je po objavi rezultata cijena dionice pala za 4% na njemačkoj burzi.

Problemi s kvalitetom 

Problemi s kvalitetom instalirane flote turbina Siemens Gamese uzrokovali su više nego udvostručenje neto gubitka u odnosu na prošlogodišnji period. "Ovo je bio težak udarac za nas", rekao je novinarima izvršni direktor Christian Bruch, misleći na naknadu od 472 milijuna eura koju je Siemens Gamesa objavio prošlog mjeseca zbog neispravnih komponenti koje su dovele do viših troškova jamstva i servisa. 

Osnovni gubitak po dionici bio je u zadnjem kvartalu 0,60 €, u usporedbi s gubitkom od 0,18 € prije godinu dana. Gubitak prije posebnih stavki iznosio je 282 milijuna eura, u usporedbi s gubitkom od 69 milijuna eura prošle godine.

Prihod Siemens Energija, međutim, porastao je na 16% na 7,06 milijardi eura s prošlogodišnjih 5,96 milijardi eura. Narudžbe su iznosile 12,73 milijarde eura, što je povećanje od 49,2% u odnosu na 8,33 milijarde eura prošle godine. Zaostale narudžbe iznosile su 98,8 milijardi €, što daje pozitivnu notu za budućnost. 

Za fiskalnu godinu 2023. Siemens Energy očekuje usporedivi rast prihoda, isključujući preračunavanje valuta i učinke portfelja, u rasponu od 3 do 7%.

TAGOVI