U Njemačkoj ugašen posljednji nuklearni reaktor

Autor: B. O. Objavljeno: 17.04.2023. 🕜 08:41 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Rashladni tornjevi elektrane (izvornik: Joe Gough / Shutterstock, 2007.)

• rashladni tornjevi, elektrane, termoelektrane, nuklearne elektrane
    Izvor: Joe Gough / Shutterstock

Njemačka je prekinula proizvodnju nuklearne energije nakon više od 60 godina

Tri posljednja nuklearna reaktora u Njemačkoj - Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu, ugašena su proteklog vikenda. Neckarwestheim 2 je bio posljednja nuklearna elektrana koja je ugašena 15. travnja u 23:59.

Isključivši svoje posljednje tri nuklearne elektrane s mreže, ta je zemlja prekinula proizvodnju nuklearne energije nakon više od 60 godina, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Podsjećamo, sve njemačke nuklearne elektrane trebale su biti isključene do kraja 2022. prema politici koju je dogovorila bivša kancelarka Angela Merkel nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima 2011. godine. Međutim, posljedice ukrajinskog rata i smanjenje opskrbe ruskim plinom u prošloj godini potaknulo je Saveznu vladu da produlji rad posljednje tri nuklearne elektrane do 15. travnja.

Oko gašenja posljednjih nuklearnih elektrana u toj zemlji, lomila su se i još uvijek se lome mnoga koplja. Tako su se i proteklog vikenda kod Brandenburških vrata u Berlinu okupili ekolozi slaveći planirano gašenje reaktora do ponoći, ali i pristaše nuklearne energije.

TAGOVI