Naftaši nastavljaju zelenim PR-om obmanjivati javnost

Autor: N.D. Objavljeno: 08.09.2022. 🕜 09:08 Lokacija: Zagreb

Pet velikih naftnih kompanija ulaže mali novac u niskougljične ciljeve koje masovno promiče

Novo izvješće nevladine udruge Influence Map pokazuje da BP, Shell, Chevron, ExxonMobil i TotalEnergies nastavljaju sa "širenjem dezinformacija" kako bi predstavili ekološki odgovoran javni imidž i nastavljaju lobirati kod vlada kako bi osigurale da zemlje ostanu 'zaključane' u fosilna goriva još desetljećima. 

Izvješće analizira 3421 dokaz o javnoj komunikaciji ovih pet velikih naftnih kompanija u 2021. i uspoređuje ih s njihovim prognozama CAPEX-a za ovu godinu. Studija pokazuje da te naftne i plinske tvrtke troše stotine milijuna na klimatski pozitivne javne poruke kako bi stvorile imidž koji podržava klimu, dok se nastavljaju baviti lobističkim aktivnostima i ulaganjima kako bi svoju budućnost zatvorili u fosilna goriva

Lažne zelene tvrdnje

Čak 60% javnih poruka BP-a, Shella, Chevrona, ExxonMobila i TotalEnergiesa sadrži 'zelene' tvrdnje, dok 23% promiče naftu i plin; ali samo predviđaju da će ove godine potrošiti relativno mali dio svojih CAPEX-a (12% u prosjeku) na "niskougljična" ulaganja. Nadalje, neke od ovih 'niskougljičnih' aktivnosti vjerojatno će uključivati ​​ulaganja u fosilna goriva, s obzirom da i TotalEnergies i Shell imaju ulaganja povezana s fosilnim plinom u svojim 'niskougljičnim' izgledima CAPEX-a. 

Primjerice, navodi se ponašanje Shella u Australiji. Shell je postavio najskuplji oglas na Facebooku u zemlji koji promiče svoje ciljeve nulte-neto ugljične vrijednosti. Shell je potrošio je gotovo pola milijuna dolara (454.800 USD) na povećanje svojih nultih neto videozapisa, dosegnuvši više od milijun Australaca. Ta kampanja čini Shell 26. najvećim oglašivačem na Facebooku - većim od tvrtki kao što su Coles i TAB.

Izvješće također sugerira "sustavnu neusklađenost" između poslovnih modela i aktivnosti lobiranja ovih velikih naftnih kompanija u usporedbi s njihovim strategijama odnosa s javnošću.

TAGOVI