EK objavila novi pregled okolišnih aktivnosti

Autor: B.O. Objavljeno: 09.09.2022. 🕜 07:57 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Poziv na bolju primjenu pravila EU-a o okolišu – radi zaštite zdravlja ljudi i okoliša

Europska komisija jučer je objavila treći pregled aktivnosti u području okoliša, ključni alat za izvješćivanje kojim se podupire provedba propisa i podiže svijest o važnosti provedbe pravila u području okoliša. 

Premošćivanje jaza između odluka donesenih na razini Unije i provedbe na terenu ključno je za osiguravanje dobrih okolišnih rezultata za građanke i građane, za održavanje jednakih uvjeta za tvrtke, uz istodobno stvaranje prilika za gospodarski razvoj. 

"Ovogodišnji pregled aktivnosti u području okoliša poziv je na djelovanje. Iako je vidljiv napredak u nekim područjima, zabrinut sam što se u ostalim područjima nedostaci u provedbi i dalje povećavaju. To nas čini izloženijima onečišćenju okoliša i povezanim rizicima. Ova analiza državama članicama pruža alate i informacije za poboljšanje provedbe i bolju zaštitu zdravlja i okoliša. Iskoristimo je na najbolji način!", izjavio je povjerenik Komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

 

Okolišno zakonodavstvo 

U tom pregledu aktivnosti u području okoliša donose se zaključci i utvrđuju zajednički trendovi na razini EU-a. 

Pregled se temelji na pojedinačnim izvješćima za 27 država u kojima je prikazano trenutno stanje provedbe okolišnog zakonodavstva EU-a. Pregled uključuje i informacije o tome koliko dobro vlade članica EU-a štite kvalitetu zraka, pitke vode i prirode

Pregled utvrđuje i prioritetne mjere za poboljšanje primjene pravila Unije u svakoj članici.

TAGOVI