Razorni požari u Europi rezultirali su i ogromnim rastom emisija

Autor: N.D. Objavljeno: 06.09.2022. 🕜 13:40 Lokacija: Zagreb

Emisije uslijed požarne aktivnosti su ove godine najveće u proteklih 15 godina

Razorni požari na otvorenim prostorima diljem Europe ovog su ljeta uzrokovali najveće emisije od 2007. godine, dakle u proteklih 15 godina, izvješćuju znanstvenici iz Copernicus službe za nadzor atmosfere. CAMS je pratio dnevni intenzitet i emisije, te rezultirajuće utjecaje na kvalitetu zraka, od ovih požara tijekom ljeta, zajedno s drugim požarima na otvorenim prostorima diljem svijeta. 

Kombinacija toplinskog vala u kolovozu s dugotrajnim sušnim uvjetima diljem zapadne Europe rezultirala je povećanom aktivnošću, intenzitetom i postojanošću požara. Ukupne emisije požara iz Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022. procjenjuje se na 6,4 megatona ugljika. 

Satelitska promatranja

To se može utvrditi podacima CAMS Globalnog sustava asimilacije požara (GFAS) koji koristi satelitska promatranja lokacija požara i snagu zračenja požara (FRP) - mjeru intenziteta za procjenu emisija onečišćujućih tvari u zrak prisutnih u dimu. Emisije zabilježene za ljeto 2022. uvelike su potaknute razornim požarima na otvorenim prostorima diljem jugozapadne Francuske i Pirenejskog poluotoka, s Francuskom i Španjolskom koje su imale najveću emisiju požara na otvorenim prostorima u posljednjih 20 godina. 

U drugim regijama na sjevernoj hemisferi, koje obično doživljavaju vrhunac požara tijekom ljetnih mjeseci, ukupne procijenjene emisije bile su znatno manje nego posljednjih godina, unatoč nekim razornim požarima.

TAGOVI