Dvije ponude za RCGO Piškornica

Autor: B.O. Objavljeno: 06.09.2022. 🕜 08:09 Lokacija: Koprivnica

Zaprimljene ponude veće su od procijenjene vrijednosti nabave

U Koprivnici su jučer otvorene ponude zaprimljene u postupku javne nabave za uslugu Projektiranja i izvođenja radova na Regionalnom centru za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, procijenjene vrijednosti nabave 346.663.831,20 kuna (bez PDV-a). 

Ponude su predala dva gospodarska subjekta: Helector sa sjedištem u glavnom grčkom gradu Ateni (820.579.056,90 kuna bez PDV-a) te zajednica ponuditelja Kostak komunalno in gradbeno podjetje iz Krškog i Kostak - graditeljstvo tehnologija sirovine iz Zagreba (669.894.434,92 kune bez PDV-a). 

Povjerenstvo za provedbu postupka javne nabave pregledat će i ocijeniti pristigle ponude sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi. 

Kako su zaprimljene ponude veće od procijenjene vrijednosti nabave, što je očekivano s obzirom na trenutno stanje na tržištu te da se Vlada svojom odlukom obvezala na osiguranje 90 posto sredstava za izgradnju CGO-a, osnivači tvrtke Piškornica, odnosno Skupština trgovačkog društva Piškornica, zatražit će sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kao i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kako bi se razmotrile pristigle ponude i osiguranje financijskih sredstava.

 

Modeli financiranja 

"Po održavanju sastanka s čelnicima navedenih ministarstava, bit će donesena odluka o nastavku provedbe postupka javne nabave, odnosno početi evaluacija pristiglih ponuda i potom donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja", objavljeno je na stranicama tvrtke RCGO Piškornica

U toj tvrtki napominju da su se i drugi CGO-i, kao i brojne druge infrastrukturne građevine i projekti, susreli s izazovom osiguranja dodatnih financijskih sredstava te da su u suradnji s resornim ministarstvima i Vladom pronađeni modeli financiranja. 

S obzirom na to da je CGO-ima Zakonom o otpadu utvrđena uloga i odgovornost obrade ostatnog miješanog komunalnog otpada, a sve kako bi se tako ispunile obveze u djelatnosti gospodarenja otpadom prema Europskoj uniji te da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iskazalo potvrdan stav spram osiguranja dodatnih sredstva kod drugih CGO-a koji su ove godine proveli postupak javne nabave, realno je očekivati takvu odluku i u ovom slučaju. 

Podsjećamo, Izgradnjom RCGO Piškornica planira se unaprijediti sustav održivog gospodarenja otpada na području Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

TAGOVI