Tko više odvaja, manje plaća

Autor: B.O. Objavljeno: 02.09.2022. 🕜 08:13 Lokacija: Zagreb

Aktivnosti uvođenja novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, s predstavnicima Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća, jučer je predstavio pripremne aktivnosti uvođenja novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji kreće 1. listopada. 

Cilj je uvođenje pravednog modela prema kojem će se cijena usluge dijeliti na fiksni i varijabilni dio, a sve sukladno novom Zakonu o gospodarenju otpadom koji je u srpnju 2021. stupio na snagu. Fiksni dio cijene za građanstvo bit će 45 kuna, a preostali dio iznosa će građani plaćati kupnjom službenih – ZG vrećica i to od 10, 20 i 40 litara po cijeni od dvije, četiri i osam kuna. 

ZG vrećice bit će dostupne od sredine rujna na 500 prodajnih mjesta u Zagrebu, kako bi se građani na vrijeme pripremili za novi sustav čija primjena počinje 1. listopada.

 

Proaktivan pristup

Također, gradonačelnik je dodao kako, unatoč inflaciji, cijene vrećica i fiksnog dijela cijena usluge ostaju iste, iako je sustav najavljen još u siječnju, objavljeno je na stranicama Grada Zagreba.

"Svjesni smo da sve neće ići preko noći, ali smatramo da Zagreb tu promjenu želi i da je na nju spreman. Zagreb može biti čišći i ljepši grad, posebice jer se radi i o pravednom sustavu koji nagrađuje one koji više odvajaju". 

Direktor podružnice ZGH - Čistoća Davor Vić također je rekao kako je ovo najpošteniji i najučinkovitiji sustav naplate odvoza miješanog komunalnog otpada. "Ovaj sustav od 1. listopada napokon stavlja naše korisnike u proaktivan oblik suradnje koji do sada nisu imali s nama. U Zagrebu su do sada spremnici bili postavljeni na javnoj površini na milost i nemilost svakome, i savjesnima i nesavjesnima. Sada infrastrukturu vraćamo korisnicima, da bude pod njihovom kontrolom".

 

Pokretni štand 

Grad i Holding će provoditi i informativnu kampanju održavanjem javnih tribina, podjelom 390 tisuća letaka uz rujanske račune Zagrebačkog holdinga, postavljanjem 20 tisuća plakata u svim višestambenim zgradama, a sve informacije su građanima dostupne i na web stranici zgvrecice.cistoca.hr. 

Svaki dan od 8 do 20 sati građani će na info telefonu 01 642 0889 moći dobiti odgovore na sva pitanja vezana za novi sustav. 

Od sljedećeg ponedjeljka mobilni štand Čistoće obilazit će kvartove te građanima pružati informacije.

Na koncu, valja naglasiti kako je predviđeno kažnjavanje onih (pojedinaca i zgrada) koji se ne pridržavaju pravila. Pritom će se pokušati utvrditi pojedinačna odgovornost, čemu će pripomoći kamere i komunalni redari. Kazne se stambenim zgradama neće dijeliti olako, već će im ponajprije stizati upozorenja. 

TAGOVI