Nedostatak strategije i koordinacije pri tranziciji otoka

Autor: B.O. Objavljeno: 09.09.2022. 🕜 08:16 Lokacija: Zagreb

Nacionalni sastanak dionika tranzicije hrvatskih otoka na čistu energiju

Nedostatak strategije i koordinacije prelaska na čistu energiju, kao i potpornih mehanizama prilagođenih karakteristikama i kapacitetima glavne su prepreke tranzicije hrvatskih otoka na čistu energiju, istaknuto je na sastanku nacionalnih dionika te tranzicije koji je održan sredinom ovog tjedna u Zagrebu. Sastanak su organizirali Tajništvo za otoke Europske komisije i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU). 

Taj cjelodnevni događaj otvorila je državna tajnica u MRRFEU-u Spomenka Đurić, a predstavnici Tajništva za otoke govorili su o preprekama koje su prepoznali u suradnji s otočkim dionicima te naputcima koje su pronašli kako bi prevladali te prepreke, a koje su prikazane u radnoj verziji studije 'Hrvatski otoci – Regulatorne prepreke i preporuke za prijelaz na čistu energiju', čija će završna inačica biti predstavljena u prosincu. 

Među preprekama tako su navedene i integracija energetske tranzicije u prostorno planiranje, dugotrajni postupci dobivanja dozvola za projekte u energetici te nedostatak podrške energetskim zajednicama i zadrugama. 

Tajništvo za otoke za navedene barijere predlaže raznolika rješenja koja su pronašli tijekom protekle dvije godine komunicirajući i surađujući sa stanovnicima otoka, otočnim dionicima i važnim institucijama, a sve uz potporu regionalnog partnera, Pokreta otoka


Energetska akademija 

"Nedostatak strategije i koordinacije prelaska na čistu energiju znači da ne postoje radna tijela koja se bave isključivo energetskom tranzicijom otoka. Kao rješenje predloženo je osnivanje radne skupine pri novooformljenom Vijeću za otoke, uključivanje lokalnih akcijskih grupa i pojačan angažman otočnih koordinatora. K tomu, nedostatak potpornih mehanizama prilagođenih karakteristikama i kapacitetima otoka znači da sredstva za financiranje energetske tranzicije na otocima postoje, no kapaciteti i znanje otočnih dionika nisu dovoljni za njihovo odgovarajuće iskorištavanje tih sredstava. Dionike na otocima potrebno je educirati o načinu i procedurama prijave na takve natječaje", priopćeno je iz mreže, otočana i zaljubljenika u otoke i otočni život Pokret otoka. 

Na sastanku je istaknut i primjer dobre prakse. Naime, nakon energetske akademije na Korčuli i inicijative sudionika prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u kolovozu je raspisan natječaj za organizacije civilnog društva koji je ovoga puta uvrstio područje energetike i dodatne bodove za nerazvijena područja kao što su otoci. 

Na slične natječaje otočne organizacije mogu se prijaviti i zahvaljujući pozivu MRRFEU-a čije se raspisivanje očekuje početkom rujna.

TAGOVI