Milijun bespovratnih kuna za otpadomjer

Autor: B.O. Objavljeno: 16.09.2022. 🕜 10:24 Lokacija: Samobor

Cilj je da građani odvoz otpada plaćaju po količini, tj. po broju odvoza

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) dodijelio je Samoboru milijun kuna bespovratnih sredstava za projekt ugradnje otpadomjera. 

Pilot-projekt postavljanja otpadomjera počeo je prije nekoliko mjeseci, a glavni cilj je da građani odvoz otpada u višestambenim objektima plaćaju po količini, tj. broju odvoza. Radi se velikim zajedničkim spremnicima za višestambene objekte koji će evidentirati svako ubacivanje otpada. Na ovaj način otpadomjer prati odlaganje prema svakom korisniku i omogućuje formiranje mjesečnih računa prema stvarno predanoj količini otpada. Po prvi put se odvojeno prikupljanje otpada uvodi i na cijelom području grada, a stanovnici u obiteljskim kućama će dobiti posebne kante za plastiku, papir i miješani komunalni otpad.

Svakom korisniku se dodjeljuje jedinstveni kodirani ključ ili kartica koja bilježi odvoz i sukladno tome krajnji korisnik plaća upravo onu količinu odvezenog otpada, a to je najpoštenije, objavila je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot na društvenoj mreži Facebook. 

"Iskreno me veseli što novih milijun kuna vanjskih sredstava ponovno stiže u naš grad i uz brojne projekte i milijune povučene iz vanjskih izvora financiranja u potpunosti donose zaokret u načinju vođenja i upravljanju gradom, što nam je i jedan od glavnih ciljeva", ističe se u objavi.

TAGOVI