Nafta ostaje nezamjenjiva idućih 20 godina

Autor: N. D. Objavljeno: 29.06.2023. 🕜 11:33 Lokacija: Kuala Lumpur (Malezija)
  • Pištolj za točenje goriva: benzina i dizela (izvornik: Shutterstock 2015.)

• benzin, dizel, naftni derivati
    Izvor: Shutterstock

OPEC ima drugačiji pogled na globalnu potražnju nafte od dugoročnih prognoza IEA

Globalna potražnja za naftom porast će na 110 milijuna barela dnevno za otprilike 20 godina, čime će se svjetska potražnja za energijom povećati za 23%, konstatirao je OPEC u ponedjeljak.

Nafta je nezamjenjiva u doglednoj budućnosti,” rekao je glavni tajnik Haitham Al Ghais iz Organizacije zemalja izvoznica nafte obraćajući se na inauguralnoj konferenciji Energy Asia održanoj u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru.

"Svijet će trebati više nafte - ne manje. Prema našim globalnim izgledima, vidimo da će globalna potražnja za naftom porasti na 110 milijuna barela dnevno do 2045.", rekao je, dodajući da će nafta do tada i dalje činiti oko 29% energetskog miksa. Prognoza je u suprotnosti s predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IAE) o smanjenju rasta godišnje potražnje s 2,4 milijuna barela dnevno 2023. na 400.000 barela dnevno 2028.

 
Strah od "energetskog kaosa"

 

Prije dva tjedna, IEA je projicirala da će globalna potražnja za naftom porasti 6% od 2022. na 105,7 milijuna barela dnevno 2028. zahvaljujući petrokemijskom i zrakoplovnom sektoru.

Glavni tajnik OPEC-a dodao je da će nedovoljna ulaganja u naftnu industriju samo dovesti u pitanje održivost sadašnjih energetskih sustava i dovesti do "energetskog kaosa".

Od sada do 2030., Al Ghais je predvidio da će se još pola milijarde ljudi preseliti u gradove diljem svijeta kako se globalno gospodarstvo nastavlja širiti.

 

TAGOVI