Ugušena pobuna u Rusiji bila je okidač za rast cijena nafte

Autor: N. D. Objavljeno: 26.06.2023. 🕜 09:49 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija porasta cijena nafte (izvornik: Harper 3D / Shutterstock, 2018.) 

• cijene nafte
    Izvor: Harper 3D / Shutterstock

Ruska nafta ipak ima utjecaj na kretanja na globalnom tržištu

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon što je pobuna ruskih plaćenika na čelu s Prigožinom tijekom vikenda izazvala zabrinutost zbog političke nestabilnosti u Rusiji i mogućeg utjecaja na opskrbu naftom jednog od najvećih svjetskih proizvođača.

Fjučersi nafte Brent i američke srednje teksaške sirove nafte (WTI) porasli su za 0,4% u ponedjeljak, smanjivši prihode nakon rasta od čak 1,3% u ranoj trgovini u Aziji. Brentom se trgovalo 27 centi više na 74,12 dolara po barelu, dok je WTI porastao 28 centi na 69,44 dolara po barelu.

Ugušena pobuna je pokrenula pitanja o tome kako predsjednik Vladimir Putin drži vlast i zabrinutost zbog mogućeg prekida opskrbe ruskom naftom.

Konzultantska kuća Rystad Energy rekla je u bilješci kasno u nedjelju da ne očekuje značajan porast cijena nafte zbog "kratkotrajnog događaja. Međutim, vjerujemo da je geopolitički rizik usred unutarnje nestabilnosti u Rusiji porastao", rekao je Rystad.

 
Ruska nafta ipak utječe na tržište

 

Analitičarka RBC Capital Markets Helima Croft rekla je da postoji zabrinutost da će Putin proglasiti izvanredno stanje, sprječavajući radnike da dođu u glavne luke za utovar i energetska postrojenja, što bi potencijalno zaustavilo milijune barela izvoza. Analitičari Goldman Sachsa kažu da tržišta mogu cijeniti umjereno veću vjerojatnost da domaća volatilnost u Rusiji dovede do poremećaja u opskrbi. Međutim, učinak bi mogao biti ograničen jer se temelji na spotu nisu promijenili, dodali su analitičari.

Cijena nafte tipa Brent i WTI pali su oko 3,6% prošli tjedan zbog zabrinutosti da bi daljnja povećanja kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi mogla smanjiti potražnju za naftom u trenutku kada je kineski gospodarski oporavak također razočarao ulagače.

TAGOVI