Rast proizvodnje i potrošnje ugljena

Autor: B. O. Objavljeno: 26.06.2023. 🕜 14:46 Lokacija: Luxembourg
  • Detalj iz ugljenokopa (izvornik: cbpix / Shutterstock, 2013.)

• ugljen, ugljenokopi
    Izvor: cbpix / Shutterstock

Smeđi ugljen proizvodi devet članica, a prednjači Njemačka

U Europskoj uniji je tijekom 2022. proizvedeno 349 milijuna tona ugljena ili za pet posto više u odnosu na 2021. godinu. Istovremeno, uvećana je potrošnja ugljena. Točnije, izvijestio je statistički ured EU-a Eurostat, Europska unija je lani potrošila 454 milijuna tona ugljena, što je za dva posto više u odnosu na prethodnu godinu. 

Rast proizvodnje i potrošnje krenuo je 2021., a uglavnom ga je potaknuo lignit, kruto fosilno gorivo, tj. ugljen srednje kalorične vrijednosti.

EU je lani, javlja Eurostat, proizveo 294 milijuna tona smeđeg ugljena ili za šest posto više u odnosu na 2021. godinu. Pritom valja naglasiti kako je njegova proizvodnja ostala ispod razina prije epidemije, tj. 2019. godine. Danas smeđi ugljen proizvodi devet članica, a prednjači Njemačka kao glavni proizvođač. Prošle je godine na tu zemlju otpadalo oko 44 posto ukupne proizvodnje smeđeg ugljena u EU-u ili 131 milijun tona. 

Ostale zemlje članice koje proizvode smeđi ugljen su Poljska (19 posto), Bugarska (12 posto), Češka (11 posto) te Rumunjska, Grčka, Mađarska, Slovenija i Slovačka.

 

Viša ogrjevna vrijednost

Potrošnja lignita i smeđeg ugljena vrlo je slična proizvodnji jer se s tim vrstama ugljena obično ne trguje, već se koriste u zemlji za proizvodnju električne energije. 

Dok je lignit rijetko glavno gorivo za proizvodnju električne energije u članicama EU-a, u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana jest. Ipak, posljednjih godina udio lignita u proizvodnji električne energije smanjio se i na Zapadnom Balkanu, dok raste proizvodnja iz hidroenergije i prirodnog plina. 

Proizvodnja kamenog ugljena, kategorije s višom ogrjevnom vrijednosti, dosegnula je gotovo 55 milijuna tona u prošloj godini. Trenutačno su u EU preostala samo dva proizvođača kamenog ugljena - Poljska i Češka. Potrošnja kamenog ugljena lani je pak dosegnula 160 milijuna tona, što je za 11 posto manje nego u 2019. godini. 

Za razliku od smeđeg ugljena, kameni se koristi u drugim industrijama osim u proizvodnji električne energije te se njime trguje i on se koristi u svim zemljama EU-a osim Malte. Na Poljsku (38 posto) i Njemačku (25 posto) otpadalo je gotovo dvije trećine ukupne potrošnje kamenog ugljena u EU-u 2022., a slijede ih Italija, Nizozemska, Francuska, Španjolska i Češka.

TAGOVI