Krenulo je trgovanje budućnicama za električnu energiju

Autor: B. O. Objavljeno: 27.06.2023. 🕜 14:22 Lokacija: Zagreb
  • Dalekovod (izvornik: Lisa-S / Shutterstock, 2016.)

• dalekovodi, elektroenergetski sustavi, električna energija, elektroenergetika
    Izvor: Lisa-S / Shutterstock

Značajna prekretnica u razvoju hrvatskog energetskog tržišta

Hrvatska burza električne energije (CROPEX) početkom tjedna je najavila pokretanje tržišta hrvatskih izvedenica električne energije na Europskoj burzi električne energije (eng. European Energy Exchange; EEX), označavajući značajnu prekretnicu u razvoju hrvatskog energetskog tržišta.

Taj razvoj omogućava sudionicima trgovanje električnom energijom na EEX platformi, povećavajući likvidnost, transparentnost i konkurentnost tržišta, javlja CROPEX

Uvođenje tržišta hrvatskih izvedenica električne energije na EEX-u predstavlja prijelomni trenutak za Hrvatsku, budući da zemlju postavlja na čelo trgovanja energijom u regiji. Suradnja između CROPEX-a i EEX-a potaknut će veću integraciju s europskim tržištima, olakšati mogućnosti zaštite od rizika i privući veća ulaganja u hrvatsku energetiku.

 

Održiva energetska rješenja

"Pokretanje tržišta hrvatskih izvedenica električne energije na EEX-u dokaz je naše predanosti poticanju inovacija i osiguravanju stabilnosti i rasta hrvatskog energetskog tržišta. Trgovanje hrvatskim izvedenicama električne energije na EEX-u omogućit će tržišnim sudionicima koristi od standardiziranih ugovora, osiguravajući veću tržišnu učinkovitost i poboljšati transparentnost cijena. Također će olakšati strategije upravljanja rizikom, omogućujući tržišnim sudionicima da se zaštite od fluktuacija cijena i učinkovito upravljaju svojom izloženošću", izjavio je direktor CROPEX-a Ante Mikulić

Pokretanje tržišta hrvatskih izvedenica električne energije na EEX-u jača hrvatsku predanost čistim i održivim energetskim rješenjima. 

Ovaj značajan korak prema integriranijem i učinkovitijem europskom energetskom tržištu pridonijet će postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Europske unije.

TAGOVI