Sankcije G7 na rusku naftu nisu imale očekivanog efekta

Autor: N. D. Objavljeno: 25.05.2023. 🕜 11:04 Lokacija: Zagreb
  • Pramac tankera za naftu (izvornik: Angad Cheema from Pixabay, 2023.)

• tankeri, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Angad Cheema / Pixabay

Zapadna koalicija nekonzistentna je u provedbi sankcija i valorizaciji ograničenja cijene

Očigledno je da se Moskva uspješno nosi sa sankcijama Zapada iako su čelnici zemalja skupine G7 na nedavnom summitu izjavili da ograničenje cijena ruske nafte i naftnih proizvoda funkcionira, i da su ruski prihodi pali. Analizu je napravio finski Centar za istraživanje energije i istog zraka (CREA)

Ti energetski analitičari sugeriraju da je neuspjeh koalicije EU-a, G7 i Australije da revidira razine cijena i provede svoju politiku doveo do toga da su mjere protiv Rusije 'izgubile privlačnost, integritet i vjerodostojnost', piše CNBC.

Analiza CREA-e kaže da je od zabrane uvoza EU-a morskim putem i ograničenja cijena ruske nafte, Moskva zaradila oko 58 milijardi eura od izvoza nafte morskim putem. Većina toga je prevezena u tankerima osiguranim od strane europskih osiguravajućih kuća ili su im vlasnici europske kompanije.

EU nije ispunila svoju obvezu da svaka dva mjeseca preispita ograničenje cijena kako bi osigurala da ostane niža od prosječne tržišne cijene. To je jasan pokazatelj da stvari ne funkcioniraju“, rekao je Lauri Myllyvirta, vodeći analitičar u CREA-i.

 
Miješani signali

 

Početkom godine podaci su pokazali da su ruski prihodi od izvoza fosilnih goriva znatno pali. Činilo se da to dokazuje uspješnost mjera Zapada, međutim najnoviji nalazi CREA-e govore da su prihodi od poreza na naftu u Rusiji porasli šest posto u travnju zbog povećanja prihoda od izvoza u ožujku. Doduše, ti su prihodi znatno niži nego u travnju prošle godine, kada su cijene nafte skočile.

Porezni prihodi Kremlja pomno su pratili cijene ruske sirove nafte, naglašavajući važnost ograničenja cijene nafte. Država također mijenja svoj porezni režim kako bi umanjila utjecaj ograničenja cijena', rekao je Isaac Levi, energetski analitičar u CREA-i.

Ako koalicija za ograničenje cijena ne poduzme mjere za snižavanje razine ograničenja cijena i popunjavanje praznina u provedbi, promjene ruske strukture oporezivanja nafte prisilit će cijenu ruske sirove nafte da se približi međunarodnim referentnim vrijednostima, što će dovesti do daljnjeg oporavka ruskog prihoda i neuspjeha veleprodaje sustava ograničenja cijena“, dodao je Levi.

 

TAGOVI