WindEurope: Tržišne intervencije loše su za razvoj obnovljivaca

Autor: N. D. Objavljeno: 01.06.2023. 🕜 11:47 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Vjetroelektrana u sumrak (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Shutterstock

Prošla godina bila je iznimno loša za nove projekte u vjetroenergiji - ni jedan FID za offshore vjetroelektrane

Lobistička grupacija vjetroindustrije WindEurope poziva Europski parlament da odbije prijedloge o ograničenju prihoda od prodaje zelene energije koje je dao europarlamentarac Nicolás González Casares u cilju zaštite potrošača od volatilnih cijena.

EU raspravlja o revidiranom dizajnu tržišta električne energije, a Europska komisija postavila je ciljanu reformu za okončanje neizvjesnosti ulaganja uzrokovane nekoordiniranim državnim intervencijama na tržištima električne energije.

WindEurope je pozvao Europski parlament i države članice da se pridržavaju ovog plana nakon što je zastupnik u Europskom parlamentu predložio snižavanje granice za primjenu ograničenja prihoda, dopuštajući državama članicama da ih osmisle i čine ih trajnijim. „Nacionalne intervencije poput ove potkopale bi tržište električne energije u EU-u i odvratile ulaganja u domaće obnovljive izvore energije“, tvrdi WindEurope, nazivajući ih lošima za potrošače i energetsku sigurnost.

 
Ugroženi ciljevi

 

EU će podići svoj cilj zelene energije za 2030. s 32% na 42,5%. Za vjetar to znači udvostručenje trenutne stope instaliranja na 30 GW/godišnje. Međutim, Europa je 2022. uložila samo 17 milijardi eura u nove vjetroelektrane, što je pad u odnosu na 41 milijardu eura 2021. a narudžbe vjetroturbina pale su 47% na godišnjoj razini.

WindEurope to pripisuje inflaciji i nekoordiniranim državnim intervencijama na tržištima električne energije koje su potkopale temelje unutarnjeg energetskog tržišta EU-a. Nacionalni porezi, nameti i ograničenja prihoda potkopali su povjerenje ulagača, kažu. Rezultat je da je samo 10 GW novih vjetroelektrana dosegnulo Konačne investicijske odluke (FID) 2022. – trećina onoga što Europa treba izgraditi svake godine. Nijedna velika vjetroelektrana na moru nije dosegla FID 2022.

Izvor: Lance Bellers / Shutterstock
 
"Regionalna kriza cijena električne energije"

 

Dizajn tržišta električne energije u EU-u igra ključnu ulogu u osiguravanju potrebne sigurnosti ulaganja kako bi se stvorilo više obnovljivih izvora energije i pobijedila energetska kriza te ubrzale klimatske mjere.

WindEurope podržava uravnoteženi prijedlog Europske komisije za reviziju dizajna tržišta električne energije u EU. Ali u svom nacrtu izvješća europarlamentarac Nicolás González Casares želi sniziti prag za države članice da proglase regionalnu "krizu cijena električne energije" kada bi im bilo dopušteno primijeniti ograničenja prihoda na inframarginalnu proizvodnju. Državama članicama također bi se omogućila veća fleksibilnost u oblikovanju ovih gornjih granica. Njegov bi prijedlog doveo do daljnje fragmentacije tržišta električne energije u EU i odvratio prijeko potrebna ulaganja, tvrdi WindEurope.

 

Pozivajući Europski parlament da odbije prijedloge tog zastupnika, WindEurope objavio je svoja stajališta u kojima poziva Bruxelles i nacionalne vlade da: izbjegnu nekoordinirane intervencije na tržištu električne energije, omoguće različite načine financiranja za tržište energije vjetra: dvostrani CfD-ovi, PPA-ovi i trgovanje, olakšavanje sklapanja korporativnih PPA, podršku gradnje europskih električnih mreža te olakšavanje realizacije hibridnih offshore vjetroelektrana.

 

 

TAGOVI