Portugalska agencija za zaštitu okoliša je odobrila otvaranje velikog rudnika litija

Autor: N. D. Objavljeno: 01.06.2023. 🕜 09:35 Lokacija: Lisabon (Portugal)
  • ruda litija (izvornik: Shutterstock, 2019.)

• litij, rudarstvo
    Izvor: Shutterstock

Britanski industrijalci nadaju se svim dozvolama do kraja godine

Portugalska agencija za zaštitu okoliša odobrila je otvaranje velikog rudnika litija na sjeveru zemlje, što bi moglo potaknuti proizvodnju električnih automobila u Europi. 

Vlasnik budućeg rudnika Savannah Resources već je pozdravio tu odluku. Britanska tvrtka dobila je odobrenje za projekt još 2021., ali je morala unijeti neke prilagodbe u planove. Portugalska agencija za okoliš sada je objavila da je odobrila zahtjev. Tvrtka se nada da će konačno zeleno svjetlo za projekt rudnika dobiti do 2024..

Britanski vlasnici morat će se pridržavati niza mjera, poput ograničenog uklanjanja vegetacije s područja projekta, zabrane crpljenja vode iz obližnje rijeke i uređenja krajolika nakon završetka vađenja litija. Također moraju pripremiti "socijalno-ekonomski kompenzacijski paket" za općine u kojima će se nalaziti rudnik.

 
Najbogatije područje u Europi

 

Vađenju litija inače se protive portugalski ekolozi i lokalna zajednica u selu Covas do Barroso, koje je zbog svoje poljoprivredne baštine svrstano u zaštićeno. Iznad svega, od vlasti traže veću transparentnost i strožu regulativu.

Sjever Portugala smatra se jednim od litijem najbogatijih područja u Europi. Zemlja je sada najveći proizvođač litija u Europi, ali se prodaje gotovo isključivo keramičkoj industriji. Jedva da proizvode visokokvalitetni litij potreban za proizvodnju automobilskih baterija.

Savannah Resources planira pokrenuti novi rudnik litija do 2026., a očekuje se da će njegovo otvaranje pomoći Europi da postane samodostatnija u opskrbi ovom željenom robom, koja se uglavnom vadi u Australiji, Južnoj Americi i Kini.

Akvizicija litija također je u skladu s nastojanjima Europske unije da izgradi vlastiti opskrbni lanac za proizvodnju električnih vozila, od vađenja sirovina do izgradnje industrijskih pogona za proizvodnju baterija. Sve će to pomoći u postizanju cilja postupnog ukidanja prodaje novih vozila na konvencionalna goriva do 2035., objavio je SEEbiz.

TAGOVI