Energia naturalis se priprema za inicijalnu ponudu dionica

Autor: N. D. Objavljeno: 01.06.2023. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb
  • Pavao Vujnovac, raniji predsjednik Uprave i današnji član Nadzornog odbora ENNA Grupe (izvornik: Neja Markičević / Cropix, 2022.)

• Pavao Vujnovac, PPD, Energia Naturalis, ENNA Grupa
    Izvor: Neja Markičević/Cropix

ENNA se priprema za IPO, orijentira se isključivo na 'zeleno' i pokreće ciklus ulaganja u projekte u Hrvatskoj vrijedan više od milijardu eura

Energia naturalis (ENNA) započinje proces pripreme za prvu javnu ponudu  dionica na tržištu kapitala (IPO), kao i proces ulaganja vrijedan više od milijardu eura. Očekuje se da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao trajati pet godina, a razmatra se i Zagrebačka burza, što bi bio značajan doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala. PPD, trgovina energentima, izmjestit će se iz ENNA grupe i neće sudjelovati u IPO-u. Sjedište društva ostaje u Vukovaru i odsad će biti u vlasništvu Pave Vujnovca pod nazivom Blue Horizon.

Time se nastavlja proces promjene korporativne strukture i diversifikacije poslovanja koju ENNA grupa provodi posljednjih šest godina ulažući u nove poslovne segmente i jačajući divizije čije je poslovanje u cijelosti usklađeno s ciljevima Europske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja. Fokus kompanije ostaje isključivo na poslovnim divizijama koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika, te hrana, a u budućnosti će se još jače fokusirati na vrijednosti energetske neovisnosti, održivosti te samodostatnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

 
Snažan ulagački ciklus

 

Tijekom 2022.g. ENNA grupa je započela novo strateško razdoblje koje će obilježiti snažan ulagački ciklus. Kompanija razvija velike projekte  u segmentu obnovljivih izvora energije, primarno solara i geotermalnih izvora energije.

Nastavljaju se i ulaganja u razvoj transporta i logistike kroz željeznički cargo prijevoz i luke, a osobito kroz strateški važan projekt Rijeka Gateway koji teži postati novi srednjoeuropski logistički hub i najvažniji kontejnerski terminal na Jadranu. Rijeka Gateway je zajednički projekt ENNA Logica i APMT-a, tvrtke u sastavu Maersk grupe sa snažnim multiplikativnim učincima na budući rast hrvatskog BDP-a. Podsjećamo da je sama investicija u konačnici vrijedna 480 milijuna eura i da će na budući terminal u riječkoj luci dovesti više od  milijun novih kontejnerskih jedinica, što će ostvariti izravni pozitivan učinak i na proračun RH kroz prihode od carina.

Tvrtka ENNA Opskrba u posljednje se dvije godine profilirala kao jedan od najznačajnijih tradera zelenom električnom energijom i u tom se smjeru namjerava dalje razvijati. Planiraju se i ambiciozni projekti koji će na tržište donijeti uslugu energy managementa, kao i nova značajna partnerstva s renomiranim globalnim kompanijama. 

 

Izvor: ENNA

 

PPD - Dobit ne prati rast prihoda

 

U sektoru hrane naši su napori usmjereni kroz tvrtku ENNA Fruit koja teži potaknuti povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje te jamči i organizira otkup i plasira robu domaćih poljoprivrednih proizvođača. ENNA Fruit namjerava jačati svoju podršku domaćim proizvođačima voća i povrća te u idućem razdoblju postići održivost kroz povećanje proizvodnje i kvalitete u segmentu  voća i povrća u Hrvatskoj, a po prvi puta će hrvatski proizvođači hrane dobiti strukturiran kanal izvoza domaće hrane na strana tržišta.

Tvrtka Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD) dosadašnja perjanica ENNA grupe, koja ima tvrtke i u nekoliko europskih zemalja, u ovom procesu izlazi iz sastava Energia naturalis grupe. PPD trenutno ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj te 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Iako tvrtka zadnjih godina bilježi snažan rast prihoda u inozemstvu, oni su značajno uvjetovani volatilnim cijenama plina na globalnim tržištima. Dobit ne prati rast prihoda, a bruto marža ostvarena proteklih godina je stabilna. Nova struktura omogućit će PPD-u održiv rast te širenje poslovanja na postojećim, ali i na novim europskim tržištima.

TAGOVI